Předmět Stroje pro zpracování zemědělských produktů (TGT100E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGT100E - Stroje pro zpracování zemědělských produktů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Osnova
PřednáškaStroje pro zpracování cereálních surovinStroje pro zpracování cereálních surovinStroje cukrovarnického průmysluStrojní zařízení sladovenStrojní zařízení pivovaruStrojní zařízení lihovarnického průmysluStrojní zařízení vinařských technologiíStroje pro zpracování ovoce a zeleninyStroje pro základní předzpracování mlékaStroje pro základní předzpracování mlékaStroje pro výrobu másla, sýrů a fermentovaných mléčných výrobků Stroje pro jatečné opracování zvířatCvičeníStroje pro drcení a třídění meliva Stroje pro zpracování mouky pekárenskou technologií a extruzíCukrovarnická strojní linkaStroje pro máčení, klíčení a hvozdění zrnaStrojní zařízení pivovaruProces destilace a destilační aparátStroje pro zpracování hroznůStroje pro zpracování ovoce a zeleninyStroje pro předzpracování mlékaStroje pro předzpracování mlékaStroje pro výrobu mléčných výrobkůStroje pro jatečné opracování zvířat
Získané způsobilosti
Znalosti:Absolvent předmětu získá přehledné znalosti o technologiích a strojním zařízení používaném při zpracování zemědělských produktů. Je schopen sestavit základní zpracovatelskou technologii a doplnit ji strojním zařízením. Získává přehled o celém komplexu strojů, aparátů a strojních linek. Je seznámen s principy funkce těchto strojů, jejich umístěním a význam v dané technologii, získává znalosti o provozně ekonomických parametrech, o situaci ve výrobních provozech a na obchodním trhu se strojním zařízením.Dovednosti:Student je schopen navrhnout zpracovatelskou technologii prvovýrobního produktu včetně strojního vybavení této technologie. Má přehled o možnostech variability postupů zpracování a různých možnostech strojního řešení jednotlivých pracovních operací. Dovede se orientovat na trhu se zpracovatelskou technikou pro potravinářské a krmivářské provozy. Dokáže tyto stroje poptávat na trhu, plánovat jejich nákup/prodej podle provozních parametrů a účelu jejich použití.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu muže samostatně plánovat, řídit a provádět, kontrolovat odbornou výrobní činnost. Je schopen komunikovat s použitím odborné terminologie. Dokáže formulovat a prezentovat vlastní názory, logicky vysvětlit souvislosti, předávat informace, konkretizovat problémy a možná řešení.Kompetence - úsudek:Absolvent předmětu je schopen získávat a následně aplikovat odborné informace (odborná literatura, databáze, webové stránky apod.) tyto informace hodnotit doplňovat a aplikovat v konkrétních podmínkách. Studenti jsou vedeni k logickému myšlení, využívání vlastních zkušeností, popř. zkušeností jiných odborníků. Jsou vedeni k zodpovědnosti za svá odborná rozhodnutí a jejich praktický dopad.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. VŠCHT, Praha, 2012, ISBN 978-80-7418-086-6KADLEC, P. Technologie potravin I. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 300 s. ISBN 80-7080-509-9KADLEC, P. Technologie potravin II. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 236 s. ISBN 80-7080-510-2RUŽBARSKÝ, J., GRODA, B. Potravinárska technika, Fakulta výrobných technológií, Prešov, 2005, 564s. ISBN 80-8073-410-0KADLEC, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin? VŠCHT, Praha, 2010, ISBN 9788074180514ČERVENKA, J. Skladování a konzervace zemědělských produktů. PEF ČZU Praha, 1999, ISBN 80-213-0995-4.FORMAN, L. Mlékárenská technologie. VŠCHT Praha, 1996, 228s. ISBN 80-7080-250-2.PIPEK, P.Technologie masa I. a II. Karmelitánské nakladatelství, 1998, 342s. ISBN 80-7192-283-8.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaBASAŘOVÁ, G., ŠAVEL, J., BASAŘ, P., LEJSEK, T. Pivovarství teorie a praxe výroby piva. VŠCHT, 2010, ISBN 978-80-7080-734-7BŘEZINA, P., JELÍNEK, J. Chemie a technologie mléka. VŠCHT, Praha, 1990, 325s. ISBN 80-7080-075-5.ČEPIČKA, J. Obecná potravinýřská technologie. VŠCHT, Praha, 1995, 246s. ISBN 80-7080-239-1.HAMPL, J., PŘÍHODA, J. Cereální chemie a technologie II. SNTL, Praha, 1985, 248s.MALÉŘ, J., KROUPA, P. Technologie výroby potravin. VŠZ Praha, 1992, 344s. ISBN 80-213-0146-5.STEIDL, R.Sklepní hospodářství. Národní salon vín, 2002, 307s. ISBN 80-903201-0-4.KADLEC, P. Technologie sacharidů. VŠCHT, Praha, 2000, 138s. ISBN 80-7080-400-9.RYCHTERA, M., UHER, J., PÁCA, J. Lihovarství, drožďářství a vinařství I a II. VŠCHT Praha 1991, ISBN 80-7080-117-4..NOVÁK, V., RIEGER, F. Hydraulické pochody. ČVUT, Praha, 2000, 317s. ISBN 80-01-02153-X.
Požadavky
Fyzika I, Fyzika II, Chemie, Základy strojnictví
Garant
Dr. Ing. Tomáš Jehlička