Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stroje pro zpracování zemědělských produktů (TGT41E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGT41E - Stroje pro zpracování zemědělských produktů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

 

Osnova

PřednáškaStroje pro zpracování cereálních surovinStroje pro zpracování cereálních surovinStroje cukrovarnického průmysluStrojní zařízení sladovenStrojní zařízení pivovaruStrojní zařízení lihovarnického průmysluStrojní zařízení vinařských technologiíStroje pro zpracování ovoce a zeleninyStroje pro základní předzpracování mlékaStroje pro základní předzpracování mlékaStroje pro výrobu másla, sýrů a fermentovaných mléčných výrobků Stroje pro jatečné opracování zvířatCvičeníStroje pro drcení a třídění meliva Stroje pro zpracování mouky pekárenskou technologií a extruzíCukrovarnická strojní linkaStroje pro máčení, klíčení a hvozdění zrnaStrojní zařízení pivovaruProces destilace a destilační aparátStroje pro zpracování hroznůStroje pro zpracování ovoce a zeleninyStroje pro předzpracování mlékaStroje pro předzpracování mlékaStroje pro výrobu mléčných výrobkůStroje pro jatečné opracování zvířat

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent předmětu získá přehledné znalosti o technologiích a strojním zařízení používaném při zpracování zemědělských produktů. Je schopen sestavit základní zpracovatelskou technologii a doplnit ji strojním zařízením. Získává přehled o celém komplexu strojů, aparátů a strojních linek. Je seznámen s principy funkce těchto strojů, jejich umístěním a význam v dané technologii, získává znalosti o provozně ekonomických parametrech, o situaci ve výrobních provozech a na obchodním trhu se strojním zařízením.Dovednosti:Student je schopen navrhnout zpracovatelskou technologii prvovýrobního produktu včetně strojního vybavení této technologie. Má přehled o možnostech variability postupů zpracování a různých možnostech strojního řešení jednotlivých pracovních operací. Dovede se orientovat na trhu se zpracovatelskou technikou pro potravinářské a krmivářské provozy. Dokáže tyto stroje poptávat na trhu, plánovat jejich nákup/prodej podle provozních parametrů a účelu jejich použití.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu muže samostatně plánovat, řídit a provádět, kontrolovat odbornou výrobní činnost. Je schopen komunikovat s použitím odborné terminologie. Dokáže formulovat a prezentovat vlastní názory, logicky vysvětlit souvislosti, předávat informace, konkretizovat problémy a možná řešení.Kompetence - úsudek:Absolvent předmětu je schopen získávat a následně aplikovat odborné informace (odborná literatura, databáze, webové stránky apod.) tyto informace hodnotit doplňovat a aplikovat v konkrétních podmínkách. Studenti jsou vedeni k logickému myšlení, využívání vlastních zkušeností, popř. zkušeností jiných odborníků. Jsou vedeni k zodpovědnosti za svá odborná rozhodnutí a jejich praktický dopad.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. VŠCHT, Praha, 2012, ISBN 978-80-7418-086-6KADLEC, P. Technologie potravin I. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 300 s. ISBN 80-7080-509-9KADLEC, P. Technologie potravin II. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 236 s. ISBN 80-7080-510-2RUŽBARSKÝ, J., GRODA, B. Potravinárska technika, Fakulta výrobných technológií, Prešov, 2005, 564s. ISBN 80-8073-410-0KADLEC, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin? VŠCHT, Praha, 2010, ISBN 9788074180514ČERVENKA, J. Skladování a konzervace zemědělských produktů. PEF ČZU Praha, 1999, ISBN 80-213-0995-4.FORMAN, L. Mlékárenská technologie. VŠCHT Praha, 1996, 228s. ISBN 80-7080-250-2.PIPEK, P.Technologie masa I. a II. Karmelitánské nakladatelství, 1998, 342s. ISBN 80-7192-283-8.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaBASAŘOVÁ, G., ŠAVEL, J., BASAŘ, P., LEJSEK, T. Pivovarství teorie a praxe výroby piva. VŠCHT, 2010, ISBN 978-80-7080-734-7BŘEZINA, P., JELÍNEK, J. Chemie a technologie mléka. VŠCHT, Praha, 1990, 325s. ISBN 80-7080-075-5.ČEPIČKA, J. Obecná potravinýřská technologie. VŠCHT, Praha, 1995, 246s. ISBN 80-7080-239-1.HAMPL, J., PŘÍHODA, J. Cereální chemie a technologie II. SNTL, Praha, 1985, 248s.MALÉŘ, J., KROUPA, P. Technologie výroby potravin. VŠZ Praha, 1992, 344s. ISBN 80-213-0146-5.STEIDL, R.Sklepní hospodářství. Národní salon vín, 2002, 307s. ISBN 80-903201-0-4.KADLEC, P. Technologie sacharidů. VŠCHT, Praha, 2000, 138s. ISBN 80-7080-400-9.RYCHTERA, M., UHER, J., PÁCA, J. Lihovarství, drožďářství a vinařství I a II. VŠCHT Praha 1991, ISBN 80-7080-117-4..NOVÁK, V., RIEGER, F. Hydraulické pochody. ČVUT, Praha, 2000, 317s. ISBN 80-01-02153-X.

Požadavky

Fyzika I, Fyzika II, Chemie, Základy strojnictví

Garant

Dr. Ing. Tomáš Jehlička