Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie II (KEN / KMI2N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEN / KMI2N - Mikroekonomie II, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - teorie rozhodování spotřebitele a poptávky;2 - teorie výroby v krátkém a dlouhém období;3 - náklady;4 - dokonalá konkurence;5 - nedokonale konkurenční tržní struktury a cenová diskriminace;6 - aplikace teorie her;7 - alternativní teorie firmy;8 - oceňování na dokonale konkurenčních trzích výrobních faktorů;9 - oceňování na nedokonale konkurenčních trzích výrobních faktorů;10 - model mezičasového rozhodování;11 - Edgeworthův box-diagram a teorie všeobecné ekonomické rovnováhy;12 - ekonomie rizika a nejistoty;13 - ekonomie blahobytu, efektivnost a spravedlnost;Cvičení:;1 - formování rovnováhy spotřebitele v indiferenční analýze;2 - důchodová a cenová dráha expanze, elasticity;3 - produkční a nákladové funkce;4 - příjmy firmy v alternativních tržních strukturách;5 - oceňování na trzích výrobních faktorů;6 - prezentace a rozbor seminárních prací studentů;

Získané způsobilosti

Studenti rozumí principům racionálního chování jednotlivých ekonomických subjektů (domácností, firem, vlády). Jsou schopni analyzovat důsledky tohoto chování a chápat fungování různých typů trhů v jejich vzájemné interakci. V praktické rovině studenti dokáží určit optimální objemy spotřebovávaných statků a produkovaného zboží pro maximalizaci cílové funkce spotřebitelů a výrobců, odhadnout vliv elasticity poptávky na firemní tržby, stanovit optimální množství výrobních faktorů zapojovaných do produkce statků.

Literatura

NICHOLSON, W. Microeconomics Theory: Basic Principles and Extensions. South-Western/Thomson Rearning, 2002. HYMAN, D.N. Modern Microeconomics. Boston, Irwin, 1989. KOUTSOYIANNIS, A. Modern Microeconomics Theory. Second Edition. Houndmills & London, 1979. MANKIW, G. Zásady ekonomie. Praha, Grada Publishing, 1999. McCLOSKEY, D.N. Aplikovaná teorie ceny. Praha, SNP, 1993. HOŘEJŠÍ, B. a kol. Mikroekonomie. Praha, Management Press, 2006. HLADKÝ, J., LEITMANOVÁ, I. Mikroekonomie II. České Budějovice, ZF JU, 2000. HOLMAN, R. Mikroekonomie: středně pokročilý kurz. Praha, C. H. Beck, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: seminární práce dle zadání na cvičeníchPožadavky ke zkoušce:Zkouška je kombinovaná, písemná a ústní- zkouška se skládá z otázek z dané problematiky předmětu

Garant

doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří ALINA, Ph.D.doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc.