Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie II (KEN / KMIE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEN / KMIE2 - Mikroekonomie II, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - teorie rozhodování spotřebitele a poptávky;2 - teorie výroby v krátkém a dlouhém období;3 - náklady;4 - dokonalá konkurence;5 - nedokonale konkurenční tržní struktury a cenová diskriminace;6 - aplikace teorie her;7 - alternativní teorie firmy;8 - oceňování na dokonale konkurenčních trzích výrobních faktorů; 9 - oceňování na nedokonale konkurenčních trzích výrobních faktorů;10 - model mezičasového rozhodování;11 - Edgeworthův box-diagram a teorie všeobecné ekonomické rovnováhy;12 - ekonomie rizika a nejistoty;13 - ekonomie blahobytu, efektivnost a spravedlnost;Aktivity: E-learningový kurz v systému moodle:http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=216

Získané způsobilosti

Studenti rozumí principům racionálního chování jednotlivých ekonomických subjektů (domácností, firem, vlády). Jsou schopni analyzovat důsledky tohoto chování a chápat fungování různých typů trhů v jejich vzájemné interakci. V praktické rovině studenti dokáží určit optimální objemy spotřebovávaných statků a produkovaného zboží pro maximalizaci cílové funkce spotřebitelů a výrobců, odhadnout vliv elasticity poptávky na firemní tržby, stanovit optimální množství výrobních faktorů zapojovaných do produkce statků.

Literatura

NICHOLSON, W. Microeconomics Theory: Basic Principles and Extensions. South-Western/Thomson Rearning, 2002. HYMAN, D.N. Modern Microeconomics. Boston, Irwin, 1989. KOUTSOYIANNIS, A. Modern Microeconomics Theory. Second Edition. Houndmills & London, 1979. MANKIW, G. Zásady ekonomie. Praha, Grada Publishing, 1999. McCLOSKEY, D.N. Aplikovaná teorie ceny. Praha, SNP, 1993. HOŘEJŠÍ, B. a kol. Mikroekonomie. Praha, Management Press, 2006. HLADKÝ, J., LEITMANOVÁ, I. Mikroekonomie II. České Budějovice, ZF JU, 2000. HOLMAN, R. Mikroekonomie: středně pokročilý kurz. Praha, C. H. Beck, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: seminární práce dle zadání na cvičeníchPožadavky ke zkoušce:Zkouška je kombinovaná, písemná a ústní- zkouška se skládá z otázek z dané problematiky předmětu

Garant

doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří ALINA, Ph.D.doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc.Ing. Petra Kozáková, Ph.D.Ing. Jiří ALINA, Ph.D.doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc.Ing. Petra Kozáková, Ph.D.