Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie II (KEN / MIE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEN / MIE2 - Mikroekonomie II, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. ÚVOD, ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE2. CHOVÁNÍ A ROZHODOVÁNÍ SPOTŘEBITELE3. PRODUKCE FIRMY. KRÁTKÉ A DLOUHÉ OBDOBÍ4. CHOVÁNÍ FIRMY - ANALÝZA NÁKLADŮ, PŘÍJMU A ZISKU FIRMY5. FIRMA V POSTAVENÍ DOKONALÉ KONKURENCE, ROZHODOVÁNÍ MONOPOLISTICKÉ FIRMY O VÝSTUPU A CENĚ6. OPTIMÁLNÍ VÝSTUP FIRMY V PODMÍNKÁCH OLIGOPOLU,7. OPTIMÁLNÍ VÝSTUP FIRMY V PODMÍNKÁCH MONOPOLU8. VŠEOBECNÁ ROVNOVÁHA9. TEORIE HER10. TRH VÝROBNÍCH FAKTORŮ - TRH PRÁCE11. TRH VÝROBNÍCH FAKTORŮ - TRH KAPITÁLU12. TRŽNÍ SELHÁNÍ13. EKONOMIE RIZIKA A NEJISTOTY14. MIKROEKONOMICKÁ POLITIKA STÁTU A EKONOMIE BLAHOBYTUCvičení:1. FORMOVÁNÍ ROVNOVÁHY SPOTŘEBITELE V INDIFERENČNÍ ANALÝZE;2. DŮCHODOVÁ A CENOVÁ DRÁHA EXPANZE, ELASTICITY;3. ROZHODOVÁNÍ V PODMÍNKÁCH RIZIKA4. ANALÝZA PRODUKCE FIRMY5. ANALÝZA NÁKLADŮ FIRMY6. PŘÍJMY FIRMY V ALTERNATIVNÍCH TRŽNÍCH STRUKTURÁCH7. MAXIMALIZACE ZISKU8. ALTERNATIVNÍ CÍLE FIRMY9. OCEŇOVÁNÍ NA TRZÍCH VÝROBNÍCH FAKTORŮ;10. SPECIFIKA TRHU PRÁCE11. APLIKACE TEORIE HER12. VŠEOBECNÁ ROVNOVÁHA13. PREZENTACE A ROZBOR SEMINÁRNÍCH PRACÍ STUDENTŮAktivity: E-learningový kurz v systému moodle:http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=206

Získané způsobilosti

Studenti rozumí principům racionálního chování jednotlivých ekonomických subjektů (domácností, firem, vlády). Jsou schopni analyzovat důsledky tohoto chování a chápat fungování různých typů trhů v jejich vzájemné interakci. V praktické rovině studenti dokáží určit optimální objemy spotřebovávaných statků a produkovaného zboží pro maximalizaci cílové funkce spotřebitelů a výrobců, odhadnout vliv elasticity poptávky na firemní tržby, stanovit optimální množství výrobních faktorů zapojovaných do produkce statků.

Literatura

NICHOLSON, W. Microeconomics Theory: Basic Principles and Extensions. South-Western/Thomson Rearning, 2002. HYMAN, D.N. Modern Microeconomics. Boston, Irwin, 1989. KOUTSOYIANNIS, A. Modern Microeconomics Theory. Second Edition. Houndmills & London, 1979. MANKIW, G. Zásady ekonomie. Praha, Grada Publishing, 1999. McCLOSKEY, D.N. Aplikovaná teorie ceny. Praha, SNP, 1993. HOŘEJŠÍ, B. a kol. Mikroekonomie. Praha, Management Press, 2006. HLADKÝ, J., LEITMANOVÁ, I. Mikroekonomie II. České Budějovice, ZF JU, 2000. HOLMAN, R. Mikroekonomie: středně pokročilý kurz. Praha, C. H. Beck, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:aktivní účast na cvičeních, splnění 1 zápočtového testu (1 řádný, 1 opravný termín), seminární práce dle zadání na cvičeníchPožadavky ke zkoušce:Zkouška je kombinovaná, písemná a ústní- zkouška se skládá z otázek z dané problematiky předmětu

Garant

doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří ALINA, Ph.D.doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc.Ing. Petra Kozáková, Ph.D.Ing. Jiří ALINA, Ph.D.doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc.Ing. Petra Kozáková, Ph.D.