Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Microeconomics II (KEN / OMIE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEN / OMIE2 - Microeconomics II, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - teorie rozhodování spotřebitele a poptávky2 - teorie výroby v krátkém a dlouhém období3 - náklady4 - dokonalá konkurence5 - nedokonale konkurenční tržní struktury a cenová diskriminace6 - aplikace teorie her7 - alternativní teorie firmy8 - oceňování na dokonale konkurenčních trzích výrobních faktorů9 - oceňování na nedokonale konkurenčních trzích výrobních faktorů10 - model mezičasového rozhodování11 - Edgeworthův box-diagram a teorie všeobecné ekonomické rovnováhy12 - ekonomie rizika a nejistoty13 - ekonomie blahobytu, efektivnost a spravedlnostCvičení:1 - formování rovnováhy spotřebitele v indiferenční analýze2 - důchodová a cenová dráha expanze, elasticity3 - produkční a nákladové funkce4 - příjmy firmy v alternativních tržních strukturách5 - oceňování na trzích výrobních faktorů6 - prezentace a rozbor seminárních prací studentů

Získané způsobilosti

Studenti rozumí principům racionálního chování jednotlivých ekonomických subjektů (domácností, firem, vlády). Jsou schopni analyzovat důsledky tohoto chování a chápat fungování různých typů trhů v jejich vzájemné interakci. V praktické rovině studenti dokáží určit optimální objemy spotřebovávaných statků a produkovaného zboží pro maximalizaci cílové funkce spotřebitelů a výrobců, odhadnout vliv elasticity poptávky na firemní tržby, stanovit optimální množství výrobních faktorů zapojovaných do produkce statků.

Literatura

McCLOSKEY, D.N. Aplikovaná teorie ceny. Praha, SNP, 1993. HOŘEJŠÍ, B. a kol. Mikroekonomie. Praha, Management Press, 2006. HLADKÝ, J., LEITMANOVÁ, I. Mikroekonomie II. České Budějovice, ZF JU, 2000. HOLMAN, R. Mikroekonomie: středně pokročilý kurz. Praha, C. H. Beck, 2002.

Požadavky

Celková úspěšnost alespoň 22 bodů z 31 možných. Ze zápočtové písemky je možno získat nejvýše 20 bodů, maximálně 9 bodů lze získat za zpracování a prezentaci seminární práce (5 bodů zpracování, 4 body prezentace). Vždy jedním bodem je honorována aktivita projevená v průběhu cvičení a plná docházka na cvičení.Požadavky ke zkoušce:Písemná část kombinované zkoušky umožňuje získání 50 bodů, podmínkou úspěšného absolvování této části zkoušky je získání alespoň 26 bodů. V rámci ústní části zkoušky lze docílit zvýšení či snížení bodového zisku z písemné části zkoušky. Celkový výsledek zkoušky zohledňuje dílčí výsledky dosažené v jednotlivých částech zkoušky.

Garant

doc. Ing. Martin Macháček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří ALINA, Ph.D.doc. Ing. Martin Macháček, Ph.D.Ing. Jiří ALINA, Ph.D.