Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví (KEN / POJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEN / POJ - Pojišťovnictví, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:;1 - úvod, základní terminologie;2 - historie pojišťovnictví;3 - pojistný vztah, principy pojištění, typy pojišťoven;4 - neživotní pojištění;5 - životní pojištění;6 - pojistnětechnické rezervy, pojistnětechnické riziko, zajištění;7 - komerční pojišťovny a jejich činnost;8 - dohled v pojišťovnictví, právní předpisy, ukazatele pojistného trhu;9 - finanční analýza komerčních pojišťoven, rating;10 - penzijní systém a komparace spořících produktů na stáří;11 - spořící produkty na stáří (dokončení tématu), zdravotní pojišťovny;12 - globalizace v pojišťovnictví, marketing v pojišťovnictví;Cvičení:;1 - zákon o pojišťovnictví;2 - prezentace studentů na zadané téma; terminologie v pojišťovnictví;3 - prezentace studentů na zadané téma; úskalí stanovení pojistných částek;4 - prezentace studentů na zadané téma; produkty neživotního pojištění;5 - prezentace studentů na zadané téma; produkty životního pojištění;6 - opakováníAktivity: E-learningový kurz v systému moodle:http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=689

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním principům pojištění, pojmům z oboru pojišťovnictví a znají produkty vyskytující se na pojistném trhu. Po absolvování kurzu se dokáží vyznat v nabídkách pojišťoven, v rozdílech těchto institucí, ale též v rozdílech jejich produktů.

Literatura

ČEJKOVÁ, V. , NEČAS, S., ŘEZÁČ, F. Pojistná ekonomika. Brno, MU, 2003. Cipra, T. Pojistná matematika: teorie a praxe. Praha, Prospektrum, 1995. ISBN 80-901918-0-0.ČEJKOVÁ, V. Pojistný trh. Praha: Grada Publishing, 2002. ČEJKOVÁ, V. , MARTINOVIČOVÁ, D. Pojišťovnictví. Brno: MU, 2005. DAŇHEL, J. Kapitoly z pojistné teorie. Praha, VŠE, 2002. TRÁVNÍČKOVÁ, Z. Pojišťovnictví. Č.Budějovice, ZF JU, 1997. DUCHÁČKOVÁ, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. raha, VŠE, 2003. VOSTATEK, A. Sociální a soukromé pojištění. Praha: Codex Bohemia, 2000.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Úspěšnost alespoň 70 % správných odpovědí zápočtového testu a prezentace pojistného produktu či vybrané pojišťovny. Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost oboru odpověďmi na 2 průřezové otázky. Celková známka se určuje na základě výsledků zápočtového testu a zkoušky.

Garant

Ing. Jiří Pešek

Vyučující

Ing. Jiří PešekIng. Jiří Pešek