Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ Finanční a pojistná matematika (KMI / BFCPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / BFCPM - SZZ Finanční a pojistná matematika, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) časová hodnota peněz2) jednoduché a složené úročení3) modely spoření a umořování dluhu4) cenné papíry, dluhopisy, akcie, opce5) analýza portfolia6) konstrukce a charakteristika úmrtnostních tabulek7) zákony úmrtnosti a vyrovnávání úmrtnostních tabulek8) přístup k životnímu pojištění pomocí komutačních čísel9) principy kalkulace pojistného v životním pojištění10) neživotní pojištění a jeho kalkulace11) pojistně technické rezervy a zajištění pojišťoven

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v oblasti finanční a pojistné matematiky, chápou základní principy úročení a hodnoty peněz v čase, dokáží pomocí matematického aparátu modelovat různé typy spoření, splácení dluhu, odhadovat spravedlivé ceny cenných papírů, porovnávat výhodnost finančních produktů a na základě úmrtnostních tabulek stanovit výši pojistného různých typů životního a neživotního pojištění.

Literatura

KOSCHIN, F. Aktuárská demografie (úmrtnost a životní pojištění). Praha : VŠE, 1997. Šulista, M., Nýdl, V., Moore, G. Introduction to Financial and Actuarial Mathematics. Č. Budějovice, 2006. ISBN 80-7040-919-3.Cipra, T. Pojistná matematika - teorie a praxe. Praha : Ekopress, 2006. Cipra, T. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. Praha: Ekopress,s.r.o., 2005. ZIMA, P. - BROWN L., R. Schaum s Outline of Theory and Problems of Mathematics of Finance. New York : McGraw-Hill Companies, Inc., 1996. KLETEČKOVÁ, M. - NÝDL, V. Finanční a pojistná matematika. České Budějovice : ZF JU, 2001. Radová, J., Dvořák, P. Finanční matematika pro každého. Praha, 2001. ISBN 978-80-247-2233-7.WALTER, J. - ČERMÁKOVÁ, A. Pojistná matematika. České Budějovice : ZF JU, 1996.

Požadavky

Student musí prokázat znalost uceleného přehledu základních pojmů a principů finanční a pojistné matematiky, reagovat na konkrétní dotazy a základní teoretické poznatky aplikovat na příkladech.