Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy 1 (KMI / GIS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / GIS1 - Geografické informační systémy 1, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do Geoinformatiky - základní pojmy a principy,2. Abstrakce a modelování v GIS - topologie, čas, geografická poloha, souřadnicové systémy, kartografická zobrazení,3. Vektorová data, vektorový datový model, jednoduché prostorové operace - databázové dotazy, měření, buffering,4. Rastrová data, rastrový datový model, hybridní datové modely5. Databázové systémy , geodatabáze - návrh a tvorba geoprostorové databáze, vstup dat do GIS, výstup dat z GIS, logické uspořádání a ukádání prostorových dat, kvalita dat a zdroje chyb,6. Zdroje dat pro GIS - GPS, DPZ, LIDAR apod.7. Prostorové operace s vektorovými daty - topologické překryvy (overlays),8. Prostorové operace s rastrovými daty - mapová algebra,9. Tvorba tematických dat v prostředí GIS,10. Webovské technologie GIS - WMS, WMF a další,11. Projekt GIS - fáze projektu,12. Národní geinformační infrastruktura, Open GIS, zdroje dat.Cvičení:Tématicky navazují na přednášky - práce se softwarem ArcGIS 10 a Quantum GIS.

Získané způsobilosti

Student zná po absolvování předmětu základní typy prostorových dat a jejich specifika, ovládá základní úkony s těmito daty. Ovládá rutinní činnosti v prostředí GIS, jednoduché typy prostorových analýz, základní principy vizualizace dat. Student je také seznámen s nejnovějšími informace v oblasti geoinformatiky a GIS, se zdroji dat a aktuálních informací.

Literatura

Hlásny, T. Geografické informačné systémy. Priestorové analýzy. Zvolen, 2007. ISBN 978-80-8093-029-5.http://gis.vsb.cz/publikace/gitTuček, J. GIS - principy a praxe, Computer Press. Praha, 1998. ISBN ISBN 80-7226-091-.http://gis.vsb.cz/publikace/ugisde Smith, M., J., Goodchild, M., F., Longley, P., A. Geospatial Analysis. A Comprehensive Guide to Principles, Techniques and Software Tools. Leicester, 2007. ISBN 1-905886-60-8. Worboys, M. GIS: A Computing Perspective. 2004. ISBN 0-415-28375-2.Allen, D., W. GIS Tutorial II: Spatial Analysis Workbook. Redlands, California, 2009. ISBN 978-1-58948-201-2.Allen, D., W., Coffey, J., M. GIS Tutorial 3: Advanced Workbook. Redlands, California, 2011. ISBN 978-1-58948-207-4. Burrough, P., A, McDonnel, R., A. Principles of Geographical Information Systems. Oxford, 2000. ISBN 0-19-823365-5.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zápočet je podmíněn úspěšným vypracováním semestrálního projektu na zadané téma nebo zadaných úkolů v e-learningovém systému. Zkouška je písemná a ústní. Požadavky ke zkoušce:K vykonání písemné části zkoušky je nutno vyřešit nadpoloviční většinu zadaných příkladů.Zápočet je podmíněn úspěšným vypracováním semestrálního projektu na zadané téma nebo zadaných úkolů v e-learningovém systému. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

RNDr. Renata Klufová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Klufová, Ph.D.RNDr. Renata Klufová, Ph.D.