Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy 2 (KMI / GIS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / GIS2 - Geografické informační systémy 2, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do prostorové analýzy dat - historie, cíle, osobnosti, vývoj, software.2. Analýza rastrových dat - mapová algebra, tvorba rastrů, extrakce,3. Analýza rastrových dat - vzdálenostní analýzy, rastrová interpolace, povrchy, digitální modely terénu, vícekriteriální rozhodování,4. 3D analýza - tvorba 3D dat pro GIS, datové modely (GRID, TIN, 3D shapefile), model území jako interaktivní 3D GIS,5. 3D analýza - nástroje pro analýzu a simulaci 3D dat, simulace pohybu územím v reálném čase,6. Síťová analýza v GIS - analýzy podle potřebného času, cestovní itinerář, nejkratší spojení, hledání nejbližšího střediska/obsluhy,7. Síťová analýza - úloha obchodního cestujícího, delimitace obslužných oblastí, nalezení optimální trasy, výpočet matic vzdáleností,8. Geostatistické modelování v GIS - statistická analýza geografických dat, interpolace, semivariogramy, analýza trendu, predikce,9. Prostorová statistika v GIS - prostorová autokorelace, hot spots analýza,10. Prostorové regresní modely - geograficky vážená regrese,11. Analýza pohybu a změn objektů v čase - tracking analyst,12. Skriptování v jazyce Python.Cvičení:Tématicky navazují na přednášky ? práce se softwarem ArcGIS 10 a jeho nadstavbami, GeoDA.

Získané způsobilosti

Student ovládá po absolvování předmětu běžně používané i pokročilé typy prostorových analýz v prostředí GIS a jejich specifika. Je schopen samostatně zpracovat komplexní projekt GIS.

Literatura

Hlásny, T. Geografické informačné systémy. Priestorové analýzy. Zvolen, 2007. ISBN 978-80-8093-029-5.de Smith, M., J., Goodchild, M., F., Longley, P., A. Geospatial Analysis. A Comprehensive Guide to Principles, Techniques and Software Tools. Leicester, 2007. ISBN 1-905886-60-8.Tuček, J. GIS - principy a praxe, Computer Press. Praha, 1998. ISBN ISBN 80-7226-091-.http://gis.vsb.cz/pad/Fischer, M., M.,Getis, A. Handbook of Applied Spatial Analysis. Springer, Heidelberg, 2010. ISBN 978-3-642-03646-0.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zápočet je podmíněn úspěšným vypracováním semestrálního projektu na zadané téma nebo zadaných úkolů v e-learningovém systému. Zkouška je písemná a ústní. Požadavky ke zkoušce:Zkouška je písemná a ústní.

Garant

RNDr. Renata Klufová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Klufová, Ph.D.RNDr. Renata Klufová, Ph.D.