Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technical Tools and IS Infrastructure (KMI / OTPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / OTPP - Technical Tools and IS Infrastructure, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - úvod, základní terminologie2 - historie vzniku počítačů3 - reprezentace dat4 - architektura počítače5 - vstupní zařízení6 - výstupní zařízení7 - vnější paměťová zařízení8 - základní instrukce, popis a funkce procesorů9 - řadič a jeho funkce10 - mikroprogramování, procesory třídy RISC a post-RISC11 - typy pamětí, virtuální paměť a stránkování12 - propojovací systémy, typy a funkce sběrnice, sítě, arbitrace13 - DMA, multiprocesory a paralelní systémy14 - netradiční architekturyCvičení:1 - dvojková číselná soustava, zobrazení čísel, kódy, Booleova algebra, kontrola a oprava chyb2 - polovodičové prvky, tranzistor unipolární a bipolární, klopné obvody3 - kombinační a sekvenční automaty, analýza a syntéza4 - architektura počítače von Neumanova typu5 - aritmeticko - logická jednotka, sčítačka6 - řadič, registry posuvné, vyrovnávací7 - paměť, druhy pamětí, adresace8 - sběrnice a kanály9 - procesor, mikroprocesor architektura10 - struktura a vazby mezi komponenty PC11 - tiskárny12 - monitory13 - ostatní periferie14 - stručně o operačním systému DOS

Získané způsobilosti

Studenti umí porovnávat a hodnotit technické prostředky a vybírat je na základě zadaných kritérií. Studenti jsou schopni projektování požadovaných informačních systémů.

Literatura

HORÁK, J. Hardware učebnice pro pokročilé. Computer Press, 2007. MINASI, M. PC velký průvodce hardwarem. Grada, 2004. CLEMENTS, A. Principles of Computer Hardware. Oxford University Press, USA, 2006. ENGLANDER, I. Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach. Wiley, 2003.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Prezentace projektové práce, zápočtový test. Celková úspěšnost alespoň 65%.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží komplexní znalost principů počítačů. Celková známka se určuje na základě výsledků ze zápočtového testu a zkoušky.

Garant

doc. Ing. Ladislav Beránek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Beránek, CSc.Mgr. Radim RemešMgr. Radim Remeš