Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojistná matematika (KMI / POJM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / POJM - Pojistná matematika, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - obecný úvod do předmětu, základní terminologie2 - pojištění jako ochrana proti rizikům a použití finanční matematiky v pojišťovnictví3 - úmrtnostní tabulky - intervalové a bodové charakteristiky4 - odhad intenzity úmrtnosti, konstrukce úmrtnostních tabulek5 - životní pojištění - celoživotní, dočasné6 - životní pojištění - smíšené, pojištění s pevnou dobou výplaty, komutační čísla7 - důchodové pojištění8 - principy kalkulace pojistného v životním pojištění9 - aspekty neživotního pojištění10 - majetkové pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu11 - úrazové pojištění a soukromé zdravotní pojištění12 - kalkulace pojistného v neživotním pojištění13 - matematické modely v pojišťovnictví14 - rezerva pojistného, zajištění pojišťovenCvičení:1 - jednoduchý a složený úrok, spojité úročení2 - členění pojištění3 - úmrtnostní tabulky4 - úmrtnostní tabulky a odhady intenzity úmrtnosti5 - životní pojištění6 - komutační čísla v životním pojištění7 - důchodové pojištění8 - kalkulace a modely životního pojištění9 - výpočty založené na rezervě pojistného10 - neživotní pojištění11 - netto a bruttopojistné12 - kalkulace a modely neživotního pojištění13 - pojistné modely v čase14 - rezerva na pojistné plnění, vyrovnávací rezerva

Získané způsobilosti

Absolventi předmětu ovládají základní termíny a teoretické metody pojistné matematiky v oblasti životního, penzijního i neživotního pojištění. S důrazem na využití úmrtnostních tabulek studenti dokáží provádět praktické kalkulace pojistného a sestavovat matematické modely různých druhů pojištění.

Literatura

KOSCHIN, F. Aktuárská demografie (úmrtnost a životní pojištění). Praha : VŠE, 1997. ŠULISTA, M. - NÝDL, V. - MOORE, G.A. Introduction to Financial and Actuarial Mathematics. České Budějovice : EF JU, 2006. Cipra, T. Pojistná matematika - teorie a praxe. Praha : Ekopress, 2006. Cipra, T. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. Praha: Ekopress,s.r.o., 2005. KLETEČKOVÁ, M. - NÝDL, V. Finanční a pojistná matematika. České Budějovice : ZF JU, 2001. WALTER, J. - ČERMÁKOVÁ, A. Pojistná matematika. České Budějovice : ZF JU, 1996.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Podmínkou získání zápočtu je aktivní účast na cvičení. Požadavky ke zkoušce:Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Mrkvička, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Tomáš Mrkvička, Ph.D.doc. RNDr. Tomáš Mrkvička, Ph.D.