Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozhodovací modely II (KMI / RM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / RM2 - Rozhodovací modely II, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Připomenutí základních pojmů a principů z teorie pravděpodobnosti. Pojmu náhodné veličiny, rozdělení, nezávislosti, podmíněnosti.2. Pojem náhodného procesu, markovského řetězce, pravděpodobnosti přechodů, klasifikace jevů. Příklady využití markovských řetězců.3. Typy stavů řetězců, periodicita. První čas průchodu.4. Model markovského rozhodovacího procesu, lineární programování a optimální strategie.5. Praktické využití markovských řetězců.6. Úvod a základní pojmy teorie zásob. Jednoduchý příklad praktického využití teorie zásob.7. Deterministické modely teorie zásob.8. Základní pojmy a myšlenky stochastických modelů zásob.9. Řešení vybraných stochastických modelů teorie zásob.10. Praktické využití modelů teorie zásob.11. Základní pojmy teorie front, základní příklady využití této teorie.12. Základní modely teorie front a jejich využití.13. Praktické příklady užití teorie front.14. Využití simulačních technik v probírané látce.

Získané způsobilosti

Studenti dokáží pomocí matematických metod zpřehlednit rozhodovací proces a podložit svá rozhodnutí exaktními metodami a to i v situacích, kdy do rozhodovacích procesů vstupuje náhodný prvek.

Literatura

Jablonský, J. Operační výzkum: Kvantitativní modely pro ekonomické rozhodování20111. Praha: Grada Publishing, 2011. Kořenář, V. Stochastické procesy. Praha: VŠE, 2002. HILLIER F. S., LIEBERMAN G. J. Introduction to Operations Research. New York: McGraw-Hill, 2010. ISBN 978-007-132483-0.Gros, I. Kvantitativní metody v manažerském rozhodování. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0421-8.Hebák, P. Pravděpodobnostní rozhodování v ekonomických situacích. Praha, VŠE, 1998.

Požadavky

V průběhu semestru musí student vyřešit dvě semestrální práce (1. markovské řetězce, 2. teorie zásob a teorie front) na nichž si ověří zvládnutí probírané látky. Po odevzdání každé z prací budou studenti psát test, ve kterém se prověří, že práce vypracovávali samostatně a probírané látce porozuměli. Každý test je zapotřebí napsat na min. 50%. Každý test je možné jednou opakovat.

Garant

prof. RNDr. Pavel Tlustý, CSc.

Vyučující

RNDr. Jana Klicnarová, Ph.D.prof. RNDr. Pavel Tlustý, CSc.RNDr. Jana Klicnarová, Ph.D.