Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistické modelování a analýza č. řad (KMI / SMAC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / SMAC - Statistické modelování a analýza č. řad, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus:1. Obsah a cíle kurzu. Úvod do problematiky časových řad.2. Úvod do lineární regrese - model, metoda nejmenších čtverců, konstrukce odhadů a předpovědí.3. Lineární regrese - volba vhodné regresní funkce.4. Pokračování lineární regrese - koeficient determinace, normální model.5. Časové řady - úvod, cíl analýzy časových řad, měření chyb modelu.6. Dekompozice časových řad - subjektivní a objektivní metody, testy na trend.7. Sezónnost v časových řadách - testy, jednoduché přístupy k sezónnosti, regresní přístup.8. Dekompozice časových řad - adaptivní přístup.9. Periodicita v časových řadách - spektrální přístup, periodogram, testy periodicity.10. Očištěné časové řady - pojem stacionarity, testy náhodnosti.11. Autokorelační vlastnosti časových řad, AR a MA modely.12. Úvod do Boxovy-Jenkinsovy metodologie.13. Základní principy Boxovy-Jenkinsovy metodologie.14. Doplnění, otázky.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním principům regresní analýzy a analýzy časových řad. Rovněž umí využívat software při analýze dat.

Literatura

Klufová a kol. Modelování regionálních procesů. Praha, 2012. DRAPER, N., SMITH, H. Applied Regression analysis, Wiley and Sons. New York, 1981. Wooldridge, J.M. Introductory Econometrics: A Modern Approach. South-Western College pub, 2009. Arlt, J. Moderní metody modelování ekonomických časových řad. Praha : Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-539-4.Cipra, T. Finanční ekonometrie. Ekopress, 2008. ISBN 978-80-86929-43-9.Čermáková, A. Statistika II. Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích, 1998. ISBN 80-7040-270-9.Čermáková, A. Statistika II - cvičení. Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích, 2000. ISBN 80-7040-457-4.

Požadavky

Zápočet: Podmínkou získání zápočtu je aktivní účast na cvičení, vypracování zadaných prací a napsání dvou testů - každého alespoň na 50%. Každý test je možné jednou opravit.Zkouška: Zkouška je písemná a ústní. Písemnou část zkoušky je možné prominout na základě napsání zápočtových testů v prvním termínu na alespoň 60% (z každého testu).

Garant

RNDr. Jana Klicnarová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jana Klicnarová, Ph.D.Ing. Michael Rost, Ph.D.RNDr. Jana Klicnarová, Ph.D.Ing. Michael Rost, Ph.D.