Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika (KMI / STAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / STAT - Statistika, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod. Obsah a cíle kurzu. Náhodný jev, doplňky, sjednocení, rozdíly, průniky jevů.2. Zavedení pravděpodobnosti. Jev jistý a nemožný. Pravděpodobnosti sjednocení, průniku jevů.3. Závislé a nezávislé jevy, podmíněné jevy. Podmíněné pravděpodobnosti.4. Diskrétní náhodná veličina, její charakteristiky. Distribuční funkce. Základní diskrétní rozdělení - alternativní, binomické, Poissonovo. Příklady použití, výpočty v Excelu.5. Spojitá náhodná veličina, její charakteristiky (vazba na diskrétní). Rovnoměrné a normální rozdělení. Příklady, výpočty v software. Kvantily. Problematika kvantilů pro diskrétní rozdělení a výpočty.6. Deskriptivní statistika. Grafické znázornění souboru (histogramy, krabicové grafy...).7. Popisné statistiky, příklady použití. Problematika odlehlých pozorování.8. Praktické využití popisné statistiky s využitím software.9. Teorie odhadu. Bodové a intervalové odhady, základní požadavky na bodové odhady, spolehlivost odhadu.10. Testování hypotéz. Základní myšlenka. Chyba prvního a druhého druhu. Možné závěry.11. Jednovýběrové a dvouvýběrové testy středních hodnot. Software.12. Testy na shodu středních hodnot z více výběrů. Podmínky pro využití testu ANOVA, neparametrické testy. Software.13. Prostá regresní analýza. Software.14. Doplnění, otázky.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním principům statistických metod a pravděpodobnosti. Jsou schopni provádět testování hypotéz a regresní analýzu.

Literatura

Čermáková, A., Rost, M. Výukové texty k základnímu kurzu Statistiky pro EF a ZF. 2004, dostupné online na. Anděl, Jiří. Matematika náhody. Praha : Matfyzpress, 2003, 2003. ISBN 80-86732-07-X.Verzani J. Simple R. Using R for Introductory Statistics. New York : CSI Math, City University of New York, 2002. Dostupné online na. Anděl, Jiří. Statistické metody. Praha : Matfyzpress, 2003. ISBN 80-86732-08-8.

Požadavky

Zápočet: Podmínkou získání zápočtu je aktivní účast na cvičení, vypracování zadaných prací a napsání dvou testů - každého alespoň na 50%. Každý test je možné jednou opravit. Kombinované studium: Včasné odevzdání správně vyřešených zadaných úkolů v systému Moodle. Zkouška: Zkouška je písemná a ústní. Písemnou část zkoušky je možné prominout na základě napsání zápočtových testů v prvním termínu na alespoň 60% (z každého testu).

Garant

RNDr. Jana Klicnarová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Houda, Ph.D.RNDr. Jana Klicnarová, Ph.D.Ing. Michael Rost, Ph.D.Mgr. Michal Houda, Ph.D.RNDr. Jana Klicnarová, Ph.D.Ing. Michael Rost, Ph.D.