Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie pravděpodobnosti a statistika (KMI / TPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / TPS - Teorie pravděpodobnosti a statistika, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod. Obsah a cíle kurzu. Náhodný jev, doplňky, sjednocení, rozdíly, průniky jevů. Zavedení pravděpodobnosti. Jev jistý a nemožný. Pravděpodobnosti sjednocení, průniku jevů.2. Závislé a nezávislé jevy, podmíněné jevy. Podmíněné pravděpodobnosti. Bayesovy vzorce.3. Diskrétní náhodná veličina, její charakteristiky. Distribuční funkce. Základní diskrétní rozdělení - alternativní, binomické, Poissonovo, rovnoměrné, geometrická. Příklady použití, výpočty v Excelu.4. Spojitá náhodná veličina, její charakteristiky (vazba na diskrétní). Hustota a distribuční funkce. Rovnoměrné a normální rozdělení. Beta, Studentovo, _2-rozdělení. Příklady, výpočty v software. Kvantily.5. Práce se dvěma a více náhodnými veličinami. Střední hodnota součtu, rozptyl součtu, závislé a nezávislé náhodné veličiny, kovariance. Příklady.6. Zákony velkých čísel, centrální limitní věta - princip a podmínky.7. Deskriptivní statistika. Grafické znázornění souboru (histogramy, krabicové grafy,. . . ). Popisné statistiky, příklady použití. Práce se software.8. Teorie odhadu. Bodové a intervalové odhady, základní požadavky na bodové odhady. Výpočty velikostí souboru pro požadovanou délku intervalu spolehlivosti a opačně.9. Testování hypotéz. Základní myšlenka. Chyba prvního a druhého druhu. Možné závěry. Odvození testu střední hodnoty při známém rozptylu.10. T-testy, párový a dvouvýběrový. Software.11. Testy na shodu středních hodnot z více výběrů. Software.12. Prostá regresní analýza.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním principům statistických metod a pravděpodobnosti. Jsou schopni provádět testování hypotéz a regresní analýzu.

Literatura

Mrkvička, T., Petrášková, V.:. Úvod do statistiky, Jihočeská univerzita, České Budějovice, 2006. Anděl, Jiří. Matematika náhody. Praha : Matfyzpress, 2003, 2003. ISBN 80-86732-07-X.HENDL, JAN. Přehled statistických metod zpracování dat : analýza a metaanalýza dat. Praha, Portál, 2004. Anděl, Jiří. Statistické metody. Praha : Matfyzpress, 2003. ISBN 80-86732-08-8.Newbold, P., Clarlson, W., Thorne, B. Statistics for Business and Economics. Prentice Hall, 2010. ISBN 10:0-13-507248-4.ČERMÁKOVÁ, A., STŘELEČEK. Statistika I. JU v Českých Budějovicích, 2005.

Požadavky

Požadavky na absolvování kurzu TPSÚspěšné absolvování kurzu je podmíněno docházkou, aktivní účastí na cvičení a úspěšném absolvování dvojice písemek (zápočtové a zkouškové), a to alespoň na minimálně stanovený počet bodů!Zápočtová písemka se bude konat přibližně v polovině semestru. Opravné termíny budou vypsány v prvních dvou týdnech zkouškového období. Test bude složen z doposud probrané látky (max. 40 bodů, min 20 bodů na splnění, cca 4 příklady, obtížnost 30 až 35 min).Bez úspěšného absolvování zápočtového testu neobdrží student zápočet a nebude moci přistoupit k vlastní zkoušce.Vlastní zkouška (zkoušková písemka a případné ústní přezkoušení) se bude konat v rámci vypsaných termínů v průběhu standardního zkouškového období.Zkoušková písemka se bude sestávat cca z 6 příkladů (40 bodů za statistiku, 20 za teorii či pravděpodobnost, složitost cca 60 min).

Garant

doc. RNDr. Tomáš Mrkvička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Houda, Ph.D.doc. RNDr. Tomáš Mrkvička, Ph.D.Ing. Michael Rost, Ph.D.Mgr. Michal Houda, Ph.D.doc. RNDr. Tomáš Mrkvička, Ph.D.Ing. Michael Rost, Ph.D.