Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomické geografie (KMI / ZEG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / ZEG - Základy ekonomické geografie, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenční studium:Přednášky:1. Zásady geografického myšlení.2. Vývoj a struktury lidské populace.3. Zdroje, jejich zásoby a spotřeba.4. Prostorové systémy.5. Toky a modely prostorových vazeb.6. Sítě a konektivita.7. Uzly a jejich hierarchie.8. Rurální struktury.9. Urbánní struktury.10. Prostorové šíření.11. Lokalizační principy.12. Dopravní problém.13. Lokalizace a alokace.14. Interpretace míst.Cvičení:1. Pravidla práce na cvičení. Zdroje dat a práce s daty.2. Člověk a jeho prostředí.3. Prostorové vazby.4. Sídelní struktury.5. Prostorové šíření.6. Lokalizace.7. Zhodnocení práce na cvičeních. Udělení zápočtů.Kombinované studium:Konzultace:1. Geografie: člověk a jeho prostředí (Zásady geografického myšlení. Vývoj a struktury lidské populace. Zdroje, jejich zásoby a spotřeba.)2. Geografické struktury 1 (Prostorové systémy. Toky a modely prostorových vazeb. Sítě a konektivita. Uzly a jejich hierarchie.)3. Geografické struktury 2 (Rurální struktury. Urbánní struktury. Prostorové šíření.)4. Lokalizace a alokace (Lokalizační principy. Dopravní problém. Lokalizace a alokace. Interpretace míst.)

Získané způsobilosti

Studentky a studenti jsou schopni objasnit význam komplexity prostoru pro podnikatelskou činnost, analyzovat rozdílnost míst na základě geografických konceptů a aplikovat geografické struktury při posuzování lokalizace podnikatelského záměru.

Literatura

Marsh, W.M., Grossa, J.M. Environmental Geography: Science, Land Use, and Earth Systems. New York: John Wiley & Sons, 2001. Haggett, P. Geography: a global synthesis. Harlow: Peasrson Education, 2001. Getis, A., Getis, J., Fellmann, J.D. Introduction to Geography. Boston: McGraw-Hill, 1998. Robinson, G. M. Methods and Techniques in Human Geography. Chichester: John Wiley & Sons, 1998. Knox, P. L., Marston, S. A. Places and Regions in Global Context. Human Geography. New Jersey: Prentice Hall, 2001. Navrátil, J. Rozšířený průvodce studiem základů ekonomické geografie. Č. Budějovic: JU EF, 2009. Toušek, V., Kunc, J., Vystoupil, J. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň:Aleš Čeněk s.r.o., 2008. Maryáš, J., Vystoupil, J. Ekonomická geografie I. Brno: Masarykova univerzita, 2001.

Požadavky

Prezenční studium:Požadavky k zápočtu:Řádně vypracovány a odevzdány protokoly z pěti praktických cvičení v termínu do sedmi dní od času cvičení.Řádně vypracovány a odevzdány alespoň dva domácí úkoly, zadané nejméně třikrát v semestru na přednáškách.Osobní účast nejméně na šesti cvičeních. Požadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu Zkouška je písemná. Pro absolvování zkoušky je požadována minimálně 60% úspěšnost.Kombinované studium:Požadavky k zápočtu:Vypracovány tři domácí úkoly, zadány na 1., 2. a 3. konzultaci. Vypracovány budou písemně (maximálně 500 slov u textů, jinak tabulka, graf, popřípadě jiný prvek), odevzdány vždy do následujícího čtvrtku po konzultaci, na níž byl domácí úkol zadán.Požadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě konzultací a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkouška je písemná. Pro absolvování zkoušky je požadována minimálně 60% úspěšnost.

Garant

RNDr. Renata Klufová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Klufová, Ph.D.Mgr. Lenka ČINČUROVÁRNDr. Renata Klufová, Ph.D.