Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bytové družstevnictví (KOD / BD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / BD - Bytové družstevnictví, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - Základní otázky družstevnictví2 - Bytová družstva - definice, historický vývoj, transformace družstev, současné právní a faktické postavení ve státě. Mezinárodní spolupráce3 - Činnost a hospodaření družstva. Právní úprava, charakter a předmět činnosti BD, typ BD.4 - Nájemné z družstevních bytů, služby spojené s jejich užíváním. Zásady hospodaření BD. Zvláštnosti uplatňování daňových zákonů v BD5 - Základy účetnictví bytového družstva. Účetní předpisy (zákon, vyhláška). Majetek bytového družstva a jeho zobrazení ve výkazech. Opravy a technické zhodnocení majetku. Účtování nákladů a výnosů.6 - Bezpečnost provozu bytových družstev. Požární ochrana. Bezpečnost provozu bytových domů. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.7 - Družstevní bytový fond. Provoz a údržba bytových domů. Podpora oprav bytových domů. Podpora výstavby bytových domů, sociální bydlení.8 - Legislativně právní specifika bytového družstva. Uspokojování bytových potřeb. Členství v družstvu, společné členství manželů. Samosprávy jako orgán družstva. Převod členských práv a povinností. Vypořádací podíl. Problematika pozemků. Zákon č. 378/2005 Sb., o družstevní bytové výstavbě.9 - Zákon o vlastnictví bytů a jeho vliv na postavení bytových družstev (předmět a rozsah úpravy, prohlášení vlastníka budovy, smlouva o převodu vlastnictví jednotky). Společenství vlastníků jednotek. Práva a povinnosti vlastníků. Práva k pozemku. Převody jednotek bytových družstev10 - Judikatura ve věcech bytových družstev11 - Právní úprava bytového družstva v návrhu komplexní nové právní úpravy (návrh zákona o obchodních společnostech a družstvech)12 - Shrnutí problematiky. Konzultace.Cvičení:Exkurze do bytových družstev, diskuse s představiteli navštívených družstev

Získané způsobilosti

Studenti mají povědomí o podstatě a významu fungování bytových družstev, znají specifika družstevního bydlení, postupy při správě bytových domů.

Literatura

HARÁKOVÁ, L. Bytová družstva. Praha: Linde, 2009. HARÁKOVÁ, L., TRAJHANOVÁ, M. Ekonomika bytových družstev. Praha: SČMBD. Obchodní zákoník č. 513/91 Sb. v platném znění. www.scmbd.cz. SCHÖDELBAUEROVÁ, P., NOVÁKOVÁ, H. a kol. Správa a pronajímání bytových a nebytových prostor. Praha:Verlag Dashőfer, 2009.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Aktivní účast na cvičení, účast na exkurzích, písemný test

Vyučující

Ing. Petr Štumpf