Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cestovní ruch 2 (KOD / CR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / CR2 - Cestovní ruch 2, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hospodářský význam cestovního ruchu. Přínos cestovního ruchu ? hospodářské funkce cestovního ruchu. Ekonomika zahraničního cestovního ruchu. Formy podpory cestovního ruchu. Konkurenceschopnost malých a středních podniků cestovního ruchu. Ekonomika služeb cestovního ruchu (ubytovací, stravovací, dopravní služby), politika cestovního ruchu jako součást hospodářské politiky. Daňová problematika v cestovním ruchu. Efektivnost a rentabilita podniků cestovního ruchu. Cenová politika v cestovním ruchu ? sociální aspekty cenotvorby, kalkulace ceny produktů cestovního ruchu.Přednášky:1x přednáška za 14 dní1. Základní ekonomické aspekty CR. Postavení CR v NH.2. Produkt CR. Sezonnost CR.Ekonomika CR3. Ekonomické a finanční ukazatele v CR. Zaměstnanost v CR (trh práce).Mzdy v CR4. Trh CR a jeho specifika ( struktura a infrastruktura CR)5. Vliv průmyslu CR na edkonomiku země (příjmy a výdaje)6. Podíly CR na ekonom.ukazatelích v CR. Omezující faktory CR7. Politika CR. Mezinárodní aspekty CRSemináře: 1x seminář za 14 dní1. Základní otázky CR (pojetí a definování CR).Současná org. a řídící streuktura CR)2. Trh CR(vymezení dle ek teorie, součásti trhu CR, specifika trhu CR, vymezení trhu CR, faktory ovlivňující trh CR)3. Poptávka v CR ( vymezení dle ek. teorií,indiv.poptávka v CR, tržní poptávka v CR, současné trendy poptávky v CR, spotřeba a spotřební chování v CR, segmentace CR)4. Nabídka v CR /vymezení dle ek. teorie, součásti nabídky v CR, služby jako významná součást nabídky CR, spojovací články nabídky a poptávky, produkt CR, poskytovatelé služeb CR -subjekty, dle tržní struktury, současné trendy nabídky)5. Cena - součást trrhu CR (cena dle ek. teorie,faktory tvorby ceny, obecné postupy tvorby ceny, faktory cenové diskriminace, yield management, revenue management)6. Statistický monitoring CR ČR. Satelitní účet CR ( metodika, význam CR pro NH ČR)7. CR v národní ekonomice (přístupy k hodnocení vlivu a významu CR v NH, HDP, zaměstnanost, cenová stabilita, vnější ekonomická rovnováha, globální dopady CR na NH, platební bilance CR)

Literatura

Beránek,J.a kol.:. Ekonomika cestovního ruchu. Praha, 2013. ISBN 978-80-86724-46-1.Petrů, Z. Ekonomika cestovního ruchu. Praha: Idea Servis, 1999. Palatková, Z.;Zichová J.:. Ekonomika turismu:turismus České republiky:vymezení a fungování trhu turismu, přístupy k hodnocení významu a vlivu turismu, charakteristika turismu České republiky.Grada. Praha.2011.ISBN 978 8024737485. Kučerová, I. Ekonomika se zaměřením na cestovní ruch. Praha: Idea Servis, 1997. Němčanský, M. Odvětví cestovního ruchu. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, 1999. Franke, A. a kol.:. Statistiky cestocního ruchu. Praha, 2012. ISBN 978-80.7357-717-9.www.czechtourism.czwww.magconsulting.czwww.mmr.cz

Požadavky

Aktivní práce na semináíři - vystoupení a odprezenztování zvoleného tematu.Zpracování seminární práce na zvolené tema

Garant

Mgr. Vladimír Dvořák

Vyučující

Mgr. Vladimír DvořákMgr. Vladimír Dvořák