Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Družstevní právo (KOD / DRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / DRP - Družstevní právo, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenční studium:Přednášky:1. Úvod do studia družstevního práva2. Pojem družstvo, založení a vznik družstva3. Stanovy družstva4. Členství v družstvu5. Majetek družstva, hospodaření v družstvu6. Majetkové vztahy členů v družstvu I.7. Majetkové vztahy členů v družstvu II.8. Organizování a řízení činnosti družstva9. Zánik členství v družstvu za trvání družstva10. Zrušení družstva s následnou likvidací11. Způsoby přeměny družstva12. Stručný exkurs do zvláštní právní úpravy výstavby družstevních bytů s podporou ze Státního fondu rozvoje bydlení (ekonomické a právní aspekty zákona č.378/2005 Sb. ve znění pozdějších předpisů). Stručný exkurs do zákona o transformaci družstev (zákon č.42/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů) a vztah k současným družstvům13. Evropská družstevní společnost (evropské družstvo)14. Poznámky k současným legislativním záměrům právní úpravy družstva v rámci připravované rekodifikace soukromého právaCvičení:1. Pojetí a systém právní úpravy družstev v právním řádu ČR. Družstvo jako právnická osoba - jeho znaky a odlišení od obchodních společností2. Rozbor povinných náležitostí stanov družstva. Rozbor podmínek a důvodů pro vyloučení člena z družstva; převod členství3. Základní kapitál a zapisovaný základní kapitál; jeho zvyšování či snižování; zvláštnosti majetkových vztahů ve spořitelním a úvěrním družstvu; majetkoprávní aspekty bytového družstva. Způsoby (druhy) majetkové účasti člena v družstvu4. Členský podíl v družstvu a vypořádací podíl (vzájemné vztahy a odlišnosti); podíl na likvidačním zůstatku. Základní principy organizování a řízení činnosti družstva; zvláštnosti ve spořitelním a úvěrním družstvu, včetně působnosti České národní banky5. Majetkové aspekty zániku členství za trvání družstva. Majetkové aspekty zániku družstva s likvidací6. Vzájemné rozdíly mezi jednotlivými způsoby fúze a jednotlivými způsoby rozdělení družstva7. Evropská družstevní společnost a družstvo - základní porovnání

Literatura

DVOŘÁK, T. Družstevní právo. Praha: C. H. Beck 2006. DĚDIČ, J. a kol. Obchodní zákoník - Komentář. Praha: POLYGON 2002 - DÍL IV., Čáp, J.: Družstvo: str. 3091 až 3268). Obchodní zákoník (zákon č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů - vybraná ustanovení vztahující se k družstvu v obecné části, v obecných ustanoveních o obchodních společnostech a ustanovení o družstvu). Zákon o evropské družstevní společnosti (zákon č. 307/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů - obecný přehled). Zákon o přeměnách obchodních společností a družstev. (zákon č. 125/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů - ustanovení týkající se přeměn družstev). Zákon o spořitelních a úvěrních družstvech (zákon č. 87/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů - obecný přehled). ČÁP, J., KONÍŘ, V. Družstva a jejich transformace. Praha: SEVT-Frances, 1992. ŘÍMALOVÁ, O., HOLEJŠOVSKÝ, J. Družstva. Praha: C. H. Beck, 1999. HELEŠIC, F. Evropské družstvo. Praha: Družstevní asociace ČR, 2004. PEKÁREK, M. Majetková účast občanů v družstvech a její právní aspekty. Brno: Masarykova univerzita, 1999. HELEŠIC, F. Obecné otázky evropského a českého družstevního práva. Praha: Družstevní asociace ČR, 2005. POKORNÁ, J. Obchodní společnosti a družstvo. Brno: Masarykova univerzita, 1992. Zákon o transformaci družstev (zákon č. 42/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Zákon o vlastnictví bytů (zákon č.72/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů - část týkající se bytových družstev).

Požadavky

Prezenční studium:Požadavky k zápočtu:Účast na seminářích. Semestrální práce na zadané téma. Požadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek, seminářů a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Po písemném testu následuje ústní zkouška.