Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fairtrade (KOD / FT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / FT - Fairtrade, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Blok: Vymezení fairtradového systému (9-12.30) 6 ha) Podstata a organizace fairtradového systému (FT)b) Vývoj FTc) Organizační zázemí (FTI/FLO, WFTO)d) Certifikacee) Vybraný FT produkt: káva (prezentace a ochutnávka)2. Blok: Fairtradový obchod (9-12.30) 6 ha) Státy zapojené do Fair Trade International (FLO)b) Základní FT komodityc) Obchod FT z pohledu FLOd) Obchod FT v ČRe) Vybraný FT produkt: kakao, čokoláda (prezentace a ochutnávka)3. Blok: Fairtradové projekty (9-12.30) 6 ha) FT projekty: FT město, školy a církveb) FT kampaně: Fair point, Za férové banányc) Světový den pro FTd) Vybraný FT produkt: banány (prezentace a ochutnávka)4. Blok: Prezentace účastníků (9-15) 8 hPrezentace jednotlivých regionálních/národních FT organizací (producentské země) a fairtradových komodit+ návštěva FT vybraného FT obchodu v Českém Krumlově/Českých BudějovicíchV rámci všech bloků: projekce filmů o FT, aplikace FT výukových programů mezi jednotlivými bloky (NaZemi, Centrum GRV: Skvrny na banánech, Šaty dělají člověka, Hořká chuť čokolády, Silný kafe ?)5. Blok: Návštěva FT ČR v Praze/ NaZemi v Brně nebo projektový den: Světová hra na obchod

Získané způsobilosti

Studenti si uvědomi problematiku nerovnosti ve světovém obchodě. Seznámí se s konceptem fair trade a přínosy, které z toho plynou pro drobné zemědělce/výrobce v rozvojových zemích. Získají schopnost společensky odpovědného přístupu k obchodněpodnikatelských aktivitách.

Literatura

David Ramson. Fair trade. nakladatelství Doplněk, Brno, 2011. ISBN 978-80-7239-258-2.http://www.fairtrade.cz/files/texty/fairtrade/info-manual.pdfMonitoring the scope and benefits of Fairtrade. Fairtrade International, Bonn, 2012.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypracování a prezentace seminární práce v souladu se zadáním.Požadavky ke zkoušce:Absolvování písemného testu s min 60 % úspěšností.

Garant

Ing. Hana Doležalová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana Doležalová, Ph.D.Ing. Hana Doležalová, Ph.D.