Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní atraktivity cestovního ruchu 2 (KOD / KKCR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / KKCR2 - Kulturní atraktivity cestovního ruchu 2, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenční studium:Přednášky:1. Základy estetiky.2. Základy teorie umění.3. Umění pravěku a starověkého Blízkého Východu.4. Umění egejské oblasti a antiky.5. Předrománské a románské umění, gotika a umění islámského světa.6. Umění amerických civilizací.7. Umění východních civilizací a subsaharské Afriky.8. Renesance a manýrismus.9. Baroko a rokoko.10. Klasicismus, romantismus, realismus, impresionismus, symbolismus a secese.11. Umění 20. století.12. Lidová umění a industriální dědictví.Cvičení:1. Zadání semestrální práce.2. Konzultace k semestrální práci.3. Kontrola vypracování semestrální ch prací.4. - 12. Umělecké památky v jihočeském regionu - celodenní terénní exkurze do zvoleného regionu jižních Čech.Kombinované studium:Konzultace:1. Úvod do problematiky projevů kultury v cestovním ruchu. (Základy estetiky. Základy teorie umění.)2. Umění pravěku, starověkých a mimoevropských kultur, umění středověku. (Umění pravěku a starověku. Předrománské a románské umění, gotika, umění islámu. Umění amerických, asijských a subsaharských civilizací.)3. Umění raného novověku a novověku. (Renesance a manýrismus, baroko a rokoko. Klasicismus, romantismus, realismus, impresionismus, symbolismus a secese.)4. Umění doby nejnovější, lidové umění a industriál. (Umění 20. století. Lidová umění. Industriální dědictví.)

Získané způsobilosti

Studentky a studenti jsou schopni reprodukovat charakteristiky rozmístění celosvětově významných uměleckých památek a objasnit umělecký historický vývoj ve vztahu k produktům kulturního cestovního ruchu.

Literatura

Bauer, A. Dějiny výtvarného umění. Olomouc: Rubico, 2002. Odehnalová, A. Vybrané kapitoly z dějin kultury. Brno: CERM, 2005. Ševčík, O. Architektura - historie - umění. Praha: Grada Publishing, 2008. Hájek, V. Architektura-klíč k architektonickým slohům. Praha: Grada Publishing, 2000. Pijoan, J. Dějiny umění, 10 dílů. Praha, 1982. Černá, M. Dějiny výtvarného umění. Praha: Idea Servis, 2005. Dvořáková, E., Fragner, B., Šenberger, T. & Frič, P. Industriál - paměť - východiska. Praha: Grada Publishing, 2007. Herout, J. Jak poznávat kulturní památky. Praha: Mladá fronta, 1986. Vařeka, J., Frolec, V. Lidová architektura. Praha: Grada Publishing, 2007. http://www.metmuseum.org/toah/splash.htm

Požadavky

Prezenční studium:Požadavky k zápočtu:Řádně vypracována, přednesena a písemně odevzdána (do Moodle nejpozději čtyři týdny před začátkem zkouškového období) semestrální práce na téma vztahující se k terénní exkurzi.Řádně vypracovány a odevzdány alespoň dva domácí úkoly, zadané nejméně třikrát v semestru na přednáškách, do Moodle.Osobní účast na terénní exkurzi a cvičeních.Písemný zápočtový test. Předmětem zápočtového testu jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu (studentky a studenti jsou seznámeni se všemi otázkami nejméně tři týdny před začátkem zkouškového období). Pro absolvování testu je požadována minimálně 60% úspěšnost.Kombinované studium:Požadavky k zápočtu:Vypracovány tři práce opravované tutorem (POT). POT bude zadán na 1., 2. a 3. konzultaci (zadání bude dostupné také na Moodle). Vypracován bude písemně (maximálně 500 slov), odevzdán do Moodle vždy do následujícího pátku po konzultaci, na níž byl POT zadán.Písemný zápočtový test. Předmětem zápočtového testu jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu (studentky a studenti jsou seznámeni se všemi otázkami nejméně tři týdny před začátkem zkouškového období). Pro absolvování testu je požadována minimálně 60% úspěšnost.