Předmět Provoz ubyt. a strav. zařízení (KOD / KPUSZ)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / KPUSZ - Provoz ubyt. a strav. zařízení, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Osnova kurzu - témata přednášek:1. Řízení a organizace hotelového provozu. Činnosti ubytovacího zařízení, organizační strukturaubytovacího zařízení, typologie ubytovacích zařízení, způsoby provozování ubytovacích zařízení.Ubytovací zařízení nehotelového typu. Turistické ubytovny, chatové osady, kempy, veřejnétábořiště, ubytování v soukromí.2. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení. Členění ubytovacího úseku, provoz, organizace a zásadypráce hotelové recepce a hotelové haly. Rezervační činnost v ubytovacím zařízení. Rezervačnísystémy v ubytovacích zařízeních. Globální distribuční systémy. Internetové rezervační systémy.Hotelový rezervační systém. Housekeeping. Organizace provozu, náplň práce, význam při řízeníubytovacího zařízení, ubytovací řád3. Stravovací úsek hotelového provozu. Členění stravovacího úseku. Výrobní úsek gastronomickéhoprovozu. Charakteristika výroby. Organizace výrobního střediska. Technologie přípravy pokrmůOdbytový úsek a další úseky gastronomického provozu. Členění a organizace odbytového úseku.Pracovníci odbytového úseku. Banketní a cateringový úsek ubytovacího zařízení. Eventy v hotelu.Zdroje pro pořádání eventů. Pořádání eventů v ubytovacím zařízení. Slavnostní hostiny azážitková gastronomie. Catering. Pracovní nástroje a zařízení výrobního střediska. Pracovnínástroje. Kuchyňské nádobí. Stroje a zařízení pro mechanickou úpravu potravin. Chladící amrazící zařízení. Stroje a zařízení pro tepelnou úpravu potravin. Technika pro udržování teplotypokrmů Úprava pokrmů. Kuchařská technologie, tepelné úpravy pokrmů, konzervace potravin, způsobystravování, diferencovaná výživa4. Technický a ekonomický úsek hotelového provozu, Nákup zboží v ubytovacím a stravovacím zařízení,skladování zboží, tvorba cen a kalkulace. Personální úsek hotelového provozu. Řízení lidskýchzdrojů v ubytovacím a stravovacím zařízení. Přijímání zaměstnanců ubytovacích zařízení. Tréninkzaměstnanců ubytovacích zařízení. Pracovní doba zaměstnanců ubytovacích zařízení. Potraviny anápoje v gastronomii. Potraviny rostlinného původu. Potraviny živočišného původu.Nápoje a jejich role v gastronomii. Marketing a prodej v hotelovém provozu. Marketing služeb.Marketingový plán ubytovacího zařízení. Specifika a pracovníci marketingu ubytovacího zařízení.Revenue management v podnicích ubytovacích služeb - Up-selling a Cross-selling.Green managementv podnicích ubytovacích služeb
Získané způsobilosti
Studenti rozumí rolím jednotlivých úseků provozu podniků poskytujících ubytovací a stravovací služby, mají základní přehled o řízení a provozu ubytovacích a stravovacích zařízení a jsou schopni řešit problémy provozu jednotlivých úseků provozu těchto podniků. Díky znalostem získaných v tomto kurzu a kurzu SCR 1 mají komplexní představu o produktu, organizačním a materiálně-technickým zajištěním provozu a prodeji produktu ubytovacích a stravovacích zařízení
Literatura
ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2007. Management Consulting Group, s.r.o. Pohostinství pro cestovní ruch. Praha: MMR, 2008. Beránek, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: magConsulting, 2004. METZ, R., GRÜNNER, H., KESSLER, T. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz, 2008. STÁREK, V., VACULKA, J. Ubytovací úsek v oblasti cestovního ruchu. Praha: MMR, 2008. Informační systém MOODLE. BERÁNEK, J, KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada Publishing, 2004. KŘÍŽEK, F., NEUFUS,J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0.
Požadavky
A) Splnění požadavků při ústním zápočtuB) Aktivní účast na výuce