Předmět Stravovací služby (KOD / KSSL)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / KSSL - Stravovací služby, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Geneze stravovacích služeb a vývoj gastronomie. Současná gastronomie a podnikání v gastronomii. Klasifikace zařízení společného stravování, charakteristika kategorií. Právní předpisy v oboru stravovacích služeb, odvětví stravování v rámci EKO činností. Sestavení nabídky stravovacího úseku, způsoby nabídky, jídelní a nápojový lístek.2. Organizování a organizační struktury v gastronomii Management a manager v podnicích stravovacích služeb, F & B management Hospodaření se zásobami, skladování, skladové systémy, materiálové hospodaření. Výrobní činnost, členění výrobního střediska organizace střediska, pracovní nástroje, řízení výrobní činnosti. Prodejní a odbytová činnost v gastronomii, banketní,cateringová činnost, zážitková gastronomie, organizace speciálních akcí.3. Zvláštnosti prodeje v gastronomii, koncept marketingu stravovacího zařízení, podpora prodeje. Marketingový mix v gastronomickém provozu. Cenová politika a způsoby tvorby cen v gastronomii. Kontrola a ochrana spotřebitele v gastronomii. Řízení kvality služeb, hygiena v gastronomii.4. Výživa obyvatel, obsah látek v potravinách, úprava potravin, zdravá výživa, alternativní způsoby výživy. Etika ve stravovacích službách,jednání a chování obsluhujícího personálu.
Získané způsobilosti
Studenti rozumí základním principům na trhu ubytovacích služeb, jsou schopni zajišťovat provoz v těchto zařízeních, mají orientaci v legislativní problematice související s tímto oborem a jsou připraveny pro podnikání v této oblasti.
Literatura
Zimáková, B. Food & Beverage Management. Praha: VŠH, 2007. HLINSKÝ, Z., ČÍŽEK, M. Kvalitní kuchyně. Praha: MMR, 2008. Kolektiv autorů. Lázeňský hotel - kontaktní a specifické profese pro hotelový a lázeňský provoz. Praha: MMR, 2007. Metz, R., Grüner. H., Kessler, T. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz. HALLAN s.r.o. Stravovací úsek pro cestovní ruch. Praha: MMR, 2008. ČASOPIS. Hospitality and Tourism Papres. Praha: VŠH.
Požadavky
Prezenční studium:Požadavky k zápočtu:A) Prezentace zadaného projektu na příslušném semináři (témata a závazné datum prezentace a další požadavky budou stanoveny na prvním semináři), délka vystoupení cca 20 minutB) Splnění domácích úkolů, které budou zadány během semestru minimálně dvakrát, odevzdávat se budou elektronicky C) Účast na přednáškách a seminářích (student může chybět maximálně na dvou přednáškách a dvou seminářích)Požadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkoušku lze skládat až po udělení zápočtu.A) Písemná část - minimálně 70% úspěšnost; výsledek testu je vstupním hodnocením pro ústní část zkouškyB) Ústní částPři zkoušce studenti prokáží znalost teoretických problémů z oblasti stravovacích služeb, kterou budou aplikovat na konkrétní praktické případy.Kombinované studium:Požadavky k zápočtu:A) Vypracování podnikatelského záměru v oblasti stravovacích služeb max. délky 10 stran textu formátu A4 dle zadaných dispozicB) Účast na 50 % konzultací.Požadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkoušku lze skládat až po udělení zápočtu.A) Písemná část - minimálně 70% úspěšnost; výsledek testu je vstupním hodnocením pro ústní část zkouškyB) Ústní částPři zkoušce studenti prokáží znalost teoretických problémů z oblasti stravovacích služeb, kterou budou aplikovat na konkrétní praktické případy.
Garant
Ing. Roman ŠVEC, Ph.D.
Vyučující
Ing. Roman ŠVEC, Ph.D.