Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zemědělské družstevnictví (KOD / KZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / KZD - Zemědělské družstevnictví, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Zemědělská družstva - vznik a historický vývoj. Etapy do roku 1948, po roce 1948 až 1989, 1989 až současnost.2. Právní a ekonomické instituty a pojmy zemědělského družstevnictví z pohledu jejich vývoje a zásadních změn.3. Členství a majetkové vztahy členů zemědělských družstev.4. Hospodaření, řízení a organizace zemědělských družstev.5. Restituční a transformační procesy v rámci zemědělství.6. EU a vliv Společné zemědělské politiky na české zemědělství. Rozměry českého zemědělství, komparativní výhody, konkurenceschopnost a výhledy.7. Odbytové družstevnictví v zemědělství, jeho zaměření, význam a současný stav.8. Současné ekonomické, právní a politické postavení zemědělských družstev. Stěžejní ekonomické a právní problémy zemědělství a zemědělských družstev.9. Zemědělský svaz ČR - vznik, činnost a význam této zaměstnavatelské, nevládní a nepolitické organizace zemědělských podnikatelů.10. - Shrnutí problematiky, konzultace.Cvičení:1. Úvod do semináře, témata seminářů, seminární práce2. Právní úprava zemědělského družstevnictví v jednotlivých historických obdobích.3. Zemědělské družstevnictví a půda.4. Exkurze5. Exkurze

Získané způsobilosti

Studenti mají povědomí o podstatě a významu fungování zemědělských družstev a základní znalosti nutné pro řízení zemědělských družstev.

Literatura

ČÁP J., KONÍŘ V. Družstva a jejich transformace. Praha: SEVT Frances, 1992. Stanovy ZS ČR. Výroční a Mezinárodní Bulletiny ZS ČR (k dispozici na webu ZS ČR). FEIERABEND L. Zemědělské družstevnictví v Československu do roku 1952. 1. vyd. Volary: Stehlík, 2007. Zprávy o stavu zemědělství ČR (tzv. Zelené zprávy, každoročně vydávané MZe - k dispozici na webu Mze). Informace z EU (např. stránky DG AGRI).

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Účast na výuce, absolvování exkurzíPožadavky ke zkoušce:Ústní zkouška zkoumá znalostí problematiky probrané v rámci přednášek a cvičení a problematiky obsažené v předepsané literatuře.