Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní obchod (KOD / MOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / MOB - Mezinárodní obchod, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenční studium:Přednášky:1. Operace a činnosti ve vnějších ekonomických vztazích. Podstata a hlavní typy operací, operace v oblasti výzkumu, výroby, směny, služeb.2. Zahraničně obchodní politika ČR, pasivní prostředky, aktivní prostředky.3. Formy vstupu podniků na mezinárodní trhy, volný pohyb zboží, technická harmonizace a ochrana spotřebitele4. Formy přítomnosti podniků na zahraničních trzích nenáročné na kapitálové investice, licence, franchising, zušlechťovací operace.5. Obchodně politické podmínky obchodních operací, vybrané smluvní typy6. Obsah klasických kupních smluv I. Předmět kupní smlouvy, cena, dodací lhůta.7. Obsah klasických kupních smluv II. Platební podmínky, hladké platby, dokumentární platby (dokumentární akreditiv).8. Pojištění mezinárodních obchodních operací. Vznik pojistné smlouvy, vznik pojistné události, pojistné plnění, podmínky pojištění.9. Základní nadnárodní organizace. OSN, GATT, WTO.10. Vývoj mezinárodního měnového systému. Brettonwoodský systém, volně pohyblivé devizové kurzy, evropský měnový systém.11. Burzovní a aukční obchody. Způsob obchodování na burze a na aukci, druhy burzovních a aukčních obchodů.12. Skladování. Význam skladování pro mezinárodní obchodní operace, druhy skladů, vznik smlouvy o uskladnění, vybavení skladů.Cvičení:Jednotlivá cvičení budou tématicky navazovat na odpřednášená témata.1. Mezinárodní obchod České republiky (dovoz, vývoz, SITC, obchodní bilance). Zadání seminárních prací.2. Exportní politika státu (Czech trade), formy podpory exportu.3. Celní řízení, seznámení se s potřebnou dokumentací.4. Celní řízení, seznámení se s potřebnou dokumentací.5. Celní řízení, seznámení se s potřebnou dokumentací.6. Obsah klasických kupních smluv v MO7. Doprava v MO8. Logistika v MO9. Zvláštní obchodní operace10. Globalizace a internetový obchod11. Prezentace a vyhodnocení seminárních prací12. ZápočtyKombinované studium:Konzultace:1. Operace a činnosti ve vnějších ekonomických vztazích. Zahraničně obchodní politika ČR. Formy vstupu podniků na mezinárodní trhy. Formy přítomnosti podniků na zahraničních trzích.2. Obsah klasických kupních smluv.Pojištění mezinárodních obchodních operací. Vznik pojistné smlouvy, vznik pojistné události, pojistné plnění, podmínky pojištění.3. Základní nadnárodní organizace. OSN, GATT, WTO.Vývoj mezinárodního měnového systému. Brettonwoodský systém, volně pohyblivé devizové kurzy, evropský měnový systém.4. Burzovní a aukční obchody. Způsob obchodování na burze a na aukci, druhy burzovních a aukčních obchodů. Skladování. Význam skladování pro mezinárodní obchodní operace, druhy skladů, vznik smlouvy o uskladnění, vybavení skladů.

Literatura

Machková, M. Mezinárodní marketing. Praha: Grada Publishing, 2006. Machková, M., Sato, A., Zamykalová, M. Mezinárodní obchod a marketing. Praha: Grada Publishing, 2002. Černohlávková a kol. Mezinárodní obchodní operace. Praha: Grada Publishing, 2003. Beneš, V. a kol. Zahraniční obchod. Praha: Grada Publishing, 2004. Benáček, V. Ekonomika mezinárodního obchodu. Praha: VŠE, 1997. Bergami, R. International trade. Melbourne: Eruditions Publishing, 2009. Šnorek, I. Světová obchodní organizace. Praha: VŠE, 1997.

Požadavky

Prezenční studium:Požadavky k zápočtu:Účast na přednáškách a semináříchPrezentace a odevzdání seminární prácePožadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkoušku lze skládat až po splnění podmínek zápočtu.Zkouška má písemnou formu, podmínkou je splnění se 70% úspěšností a ústní dozkoušení.Kombinované studium:Požadavky k zápočtu:Včasné odevzdání seminární práce.Požadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkoušku lze skládat až po splnění podmínek zápočtu.Zkouška má písemnou formu, podmínkou je splnění se 70% úspěšností a ústní dozkoušení

Garant

Ing. Lucie Tichá, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lucie Tichá, Ph.D.Ing. Lucie Tichá, Ph.D.