Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Transport in Tourism (KOD / ODCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / ODCR - Transport in Tourism, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenční studium:Přednášky:1. Význam a postavení dopravy v národohospodářském komplexu, historie vývoje dopravy. Vnitřní členění dopravy.2. Cestovní ruch a jeho vazby k dopravě. Vědní disciplíny zabývající se dopravou.3. Základní terminologie v dopravě, historie vzniku dopravy.4. Členění dopravy a uplatnění jejich druhů v cestovním ruchu.5. Dopravní sítě a jejich vývoj s ohledem na cestovní ruch.6. Podnikání v dopravě, marketing v dopravě, přepravní podmínky a tarify, dopravní podnik.7. Silniční doprava - významná složka cestovního ruchu, silniční síť v ČR a Evropě, silniční poplatky ve vybraných státech Evropy, pravidelná a nepravidelná přeprava osob.8. Dopravní dokumentace a mezinárodní předpisy v silniční přepravě.Operativní řízení automobilové dopravy.Dispečerské řízení v dopravě.9. Kalkulace cen v autokarové dopravě. Trasování v autokarové dopravě.10. Železniční přeprava osob, význam železnice v cestovním ruchu, železniční síť v ČR a Evropě, terminologie.11. Trasování v železniční dopravě, vybavení železnice, reservační systémy, dopravní dokumenty, výpočet jízdného, grafikon vlakové dopravy.12. Letecká doprava - význam a postavení v národním hospodářství a v cestovním ruchu, druhy letů, letiště, terminály, přeprava cestujících, tarify.Letové řády, jízdní dokumenty, rezervační systémy, sestavení forfaitů.13. Lodní přeprava osob, její využití v cestovním ruchu, říční, námořní plavba, trajekty.14. Doprava a životní prostředí.Cvičení:1.) Dopravní politika2.) Logistika v osobní dopravě. Státní fond dopravní infrastruktury3.) Silniční přeprava. Klasifikace autokarů. Dopravní sektor4.)Dopravní procesy v silniční dopravě. Volba dopravního prostředku cestujícím5.) Železniční přeprava. Využití v CR6.) Dopravní procesy v železniční dopravě7.) Letecká přeprava. Mezinárodní instituce v letecké dopravě8.) Dopravní procesy v letecké dopravě. Letiště. Vytěžovací management v letecké dopravě9.) Vodní přeprava. Využití pro CR10.) Dopravní procesy ve vodní dopravě11.) MHD a integrovaná doprava12.) Nekonvenční a ostatní doprava13.) Informační systémy /238 - 262/ Navigační systémy/263- 318/ Bezpečnostní systémy nakomunikacích /384 - 400/14.) Bezpečnost v dopravě /46 - 115/

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním principům dopravy aplikované na cestovní ruch, jsou schopni porovnávat různé druhy dopravy, zpracovat itinerář cesty, kalkulovat dopravu, rozvíjejí kompetence v dopravní gramotnosti.

Literatura

Zutynek,J.Zelený,L., Mervald,M. Dopravní procwes\ v cestovním ruchu. Praha: ASPI, 2008. Mirvald, S. Geografie dopravy. Plzeň: ZČU, 2000. Přibyl,P., Sviták,P. Inteligentní dopravní systémy. Praha: BEN, 2001. Duval, D.T. Tourism and Transport. Clevedon Hhall, 2007. Brinke, J. Úvod do geografie dopravy. 2. přepracované vydání. Učební texty vysokých škol, UK, Praha, 107 s. Praha: Karolinum, 1999. Přibyl, P.,Janota,A., Spalek,J. Analýza a řízení rizik v dopravě. Praha: BEN, 2008. Eisler, J. Ekonomika podniku dopravy. Praha: VŠE, 1994. Zelený, P. Rozvoj dopravy ve světě. Praha: VŠE 1994, 1994. Kunašová E. Technika zahraničních zájezdů. Praha: Idea servis, 2001.

Požadavky

Prezenční studium:Požadavky k zápočtu:Aktivní a tvůrčí práce v seminářích, vystoupení s prezentací zvoleného tématu na semináři a jeho zpracování v náležité formě. Požadavky ke zkoušce:Úspěšné složení písemné části zkoušky, přirozená orientace v problému a jeho pochopení při ústní zkoušce.Kombinované studium:Požadavky k zápočtu:Kalkulace dopravy dle dispozic.Požadavky ke zkoušce:Úspěšné složení ústní zkoušky, přirozená orientace v problému.

Garant

Mgr. Vladimír Dvořák

Vyučující

Mgr. Vladimír DvořákMgr. Vladimír Dvořák