Předmět Provoz ubyt. a strav. zařízení (KOD / PUSZ)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / PUSZ - Provoz ubyt. a strav. zařízení, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Osnova kurzu - témata přednášek:1. Řízení a organizace hotelového provozu (činnosti UZ, organizační struktura UZ,způsobyprovozování UZ, podnikání v oblasti ubytování a stravování, státní kontrola).2. Ubytovací úsek UZ a jeho členění. Rezervační činnost v UZ (práce rezervačního oddělenírezervační systémy, globální distribuční systémy, internetové rezervační systémy, hotelovýrezervační systém).3. Stravovací úsek hotelového provozu. Členění stravovacího úseku. Výrobní úsek gastronomickéhoprovozu. Charakteristika výroby. Organizace výrobního střediska. Higiena v gasstronomii.4. Odbytový úsek a další úseky gastronomického provozu. Členění a organizace odbytového úseku.Pracovníci odbytového úseku.5. Banketní a cateringový úsek ubytovacího zařízení. Eventy v hotelu. Zdroje pro pořádání eventů.Pořádání eventů v ubytovacím zařízení. Slavnostní hostiny a zážitková gastronomie. Catering.6. Technický a ekonomický úsek hotelového provozu (nákup zboží, skladování zboží, technické zázemíubytovacího a stravovacího zařízení)7. Personální úsek hotelového provozu. Řízení lidských zdrojů v ubytovacím a stravovacím zařízení.Přijímání zaměstnanců ubytovacích zařízení. Trénink zaměstnanců ubytovacích zařízení. Pracovnídoba zaměstnanců ubytovacích zařízení.Osnova kurzu - témata seminářů:1. Organizace seminářů, seminární úkoly. Ubytovací zařízení nehotelového typu. Turistické ubytovny,chatové osady, kempy, veřejné tábořiště, ubytování v soukromí. Základní terminologie využívaná voboru2. Provoz a organizace hotelové haly (pracovní pozice a náplň jejich práce), provoz a organizacerecepce (pracovní pozice a náplň práce recepčních pracovníků), provoz a organizace Housekeepingu(náplň práce, význam při řízení ubytovacího zařízení, ubytovací řád)3. Pracovní nástroje a zařízení výrobního střediska (pracovní nástroje, kuchyňské nádobí, stroje azařízení pro mechanickou úpravu potravin, chladící a mrazící zařízení, stroje a zařízení protepelnou úpravu potravin, technika pro udržování teploty pokrmů)4. Úprava pokrmů ve stravovacích zařízeních (kuchařská technologie, tepelné úpravy pokrmů,konzervace potravin), způsoby stravování a diferencovaná výživa.5. Potraviny a nápoje v gastronomii(potraviny rostlinného původu, potraviny živočišného původu,nápoje a jejich role v gastronomii).6. Green management v podnicích ubytovacích služeb7. Marketing a prodej v hotelovém provozu (marketing služeb, marketingový plán ubytovacíhozařízení, specifika a pracovníci marketingu ubytovacího zařízení, revenue management v podnicíchubytovacích služeb, Up-selling a Cross-selling v UZ).
Získané způsobilosti
Studenti rozumí rolím jednotlivých úseků provozu podniků poskytujících ubytovací a stravovací služby, mají základní přehled o řízení a provozu ubytovacích a stravovacích zařízení a jsou schopni řešit problémy provozu jednotlivých úseků provozu těchto podniků. Díky znalostem získaných v tomto kurzu a kurzu SCR 1 mají komplexní představu o produktu, organizačním a materiálně-technickým zajištěním provozu a prodeji produktu ubytovacích a stravovacích zařízení
Literatura
ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2007. Management Consulting Group, s.r.o. Pohostinství pro cestovní ruch. Praha: MMR, 2008. Beránek, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: magConsulting, 2004. STÁREK, V., VACULKA, J. Ubytovací úsek v oblasti cestovního ruchu. Praha: MMR, 2008. Informační systém MOODLE. METZ, R., GRÜNNER, H., KESSLER, T. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz, 2008. BERÁNEK, J, KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada Publishing, 2004. KŘÍŽEK, F., NEUFUS,J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0.
Požadavky
Prezenční studium:Požadavky na zápočet:A) Splnění požadavků při ústním zápočtuB) Aktivní účast na výuceC) Účast na výuce - podmínky jsou stanoveny vyučujícím na první přednášce Kombinované studium:Požadavky na zápočet:A) Splnění požadavků při ústním zápočtuB) Aktivní účast na výuceC) Účast na výuce - podmínky jsou stanoveny vyučujícím na první přednášce