Předmět Stravovací služby (KOD / SSL)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / SSL - Stravovací služby, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Prezenční studium:Přednášky:1. Vymezení pojmu stravovací služby, podnikání v oblasti gastronomie2. Historie a vývoj gastronomie3. Ochrana spotřebitele v gastronomii, kontrolní orgány4. Organizace podniku SSL, výrobní úsek gastronomického provozu5. Základní úpravy pokrmů6. Odbytový úsek gastronomického provozu, nabídka gastronomických provozů7. Gastronomická pravidla, jídelní a nápojový lístek, menu8. Slavnostní příležitosti a speciální hostiny9. Další úseky gastronomického provozu10. Výživa obyvatel, fyziologie výživy11. Gurmánská turistika12. Profesní sdružení v gastronomii, IT v gastronomii13. Potraviny v gastronomii14. Nápoje v gastronomiiCvičení:1. Charakteristika trhu stravovacích služeb, vývoj na trhu2. Druhy a formy stravování3. Typologie podniků stravovacích služeb, charakteristika jednotlivých typů podniků stravování v dopravních prostředcích4. Zařízení výrobního střediska I5. Zařízení výrobního střediska II6. Inventář v úseku obsluhy7. Systémy a způsoby obsluhy8. Technika obsluhy9. Hygiena v gastronomii, HACCP10. Způsoby stravování, diferencovaná výživa11. Gastronomie v ČR12. Nové koncepty gastronomických provozů13. Potraviny a pokrmy v gastronomii14. Prodej a podávání vína v gastronomickém podniku
Získané způsobilosti
Studenti rozumí základním principům na trhu ubytovacích služeb, jsou schopni zajišťovat provoz v těchto zařízeních, mají orientaci v legislativní problematice související s tímto oborem a jsou připraveny pro podnikání v této oblasti.
Literatura
Zimáková, B. Food & Beverage Management. Praha: VŠH, 2007. HLINSKÝ, Z., ČÍŽEK, M. Kvalitní kuchyně. Praha: MMR, 2008. Kolektiv autorů. Lázeňský hotel - kontaktní a specifické profese pro hotelový a lázeňský provoz. Praha: MMR, 2007. Metz, R., Grüner. H., Kessler, T. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz. HALLAN s.r.o. Stravovací úsek pro cestovní ruch. Praha: MMR, 2008. ČASOPIS. Hospitality and Tourism Papres. Praha: VŠH.
Požadavky
Prezenční studium:Požadavky k zápočtu:A) Prezentace zadaného projektu na příslušném semináři (témata a závazné datum prezentace a další požadavky budou stanoveny na prvním semináři), délka vystoupení cca 20 minutB) Splnění domácích úkolů, které budou zadány během semestru minimálně dvakrát, odevzdávat se budou elektronicky C) Účast na přednáškách a seminářích (student může chybět maximálně na dvou přednáškách a dvou seminářích)Požadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkoušku lze skládat až po udělení zápočtu.A) Písemná část - minimálně 70% úspěšnost; výsledek testu je vstupním hodnocením pro ústní část zkouškyB) Ústní částPři zkoušce studenti prokáží znalost teoretických problémů z oblasti stravovacích služeb, kterou budou aplikovat na konkrétní praktické případy.Kombinované studium:Požadavky k zápočtu:A) Vypracování podnikatelského záměru v oblasti stravovacích služeb max. délky 10 stran textu formátu A4 dle zadaných dispozicB) Účast na 50 % konzultací.Požadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkoušku lze skládat až po udělení zápočtu.A) Písemná část - minimálně 70% úspěšnost; výsledek testu je vstupním hodnocením pro ústní část zkouškyB) Ústní částPři zkoušce studenti prokáží znalost teoretických problémů z oblasti stravovacích služeb, kterou budou aplikovat na konkrétní praktické případy.
Garant
Ing. Roman ŠVEC, Ph.D.
Vyučující
Ing. Roman ŠVEC, Ph.D.Ing. Roman ŠVEC, Ph.D.