Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnější obchodní vztahy A (KOD / VOVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / VOVA - Vnější obchodní vztahy A, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenční studium:Přednášky:1. Vývoj a význam MO jako organické součásti světové ekonomiky.Teorie MO, základní vývojové trendy 20.století.2. Autonomní nástroje Z - O politiky3. Smluvní nástroje Z - O politiky4. Základní formy ekonomické integrace (pásma volného obchodu, celní unie, jednotný trh, hospodářská a měnová unie)5. Světová ekonomika6. Rozvojové ekonomiky7. Tranzitivní ekonomiky8. Rozvinuté ekonomiky9. EU (základní charakteristika, historie, organizační struktura, legislativa, financování EU, politiky, asociační dohody) Problémy a přínosy Jednotné vnitřní politiky při vstupu do EU. Dohoda o přístupu, společná zemědělská politika, vliv na obchodní vztahy.10. Přeprava a skladování v mezinárodním obchodě11. Pojištění a platby v mezinárodním obchodě12. Mezinárodní organizace v MO a účast ČR v těchto organizacíchCvičení:1. Úvod do předmětu (podmínky absolvování předmětu, zadání referátů)2. Cla a celní politika ČR Aktivní vystoupení studentů.3. Zahraniční obchod ČR. Aktivní vystoupení studentů.4. Schengenské dohody. Aktivní vystoupení studentů.5. Celní unie. Aktivní vystoupení studentů.6. Obchod vybrané rozvinuté země na příkladu. Aktivní vystoupení studentů.7. Obchod vybrané rozvojové země na příkladu. Aktivní vystoupení studentů.8. Obchod s vybranými komoditami. Aktivní vystoupení studentů.9. Obchod s vybranými komoditami. Aktivní vystoupení studentů.10. Incoterms 2000. Aktivní vystoupení studentů.11. Účast ČR v mezinárodních obchodních institucích. Aktivní vystoupení studentů.12. Zápočty

Literatura

Bergami, R. International trade. Melbourne: Eruditions Publishing, 2009. Machková, H., Černohlávková, E. Sato, A. a kol. Mezinárodní obchodní operace. Praha: Grada Publishing, 2010. Cihelková, E. Světová ekonomika - základní rysy a tendence vývoje. Praha: VŠE, 2000. Tichá, L. Vnější obchodní vztahy ČR. Č. Budějovice: JU ZF, 2007. Dvořák, P. Základy mezinárodní obchodní politiky. Praha: VŠE, 2000. Hes, A. Základy mezinárodního obchodu. Praha: ČZU, 2000. MZV ČR. Agenda 2000. MZV ČR. Amsterdamská smlouva. časopis. EURO - Info. časopis. Mezinárodní obchod. Pipek, J. a kol. Mezinárodní obchod. Praha: VŠE, 1996. Šťastný, D. Mezinárodní obchod a politika. Praha: VŠE, 2004. Kalinská, E., Petříček, V. Mezinárodní obchod I. Praha: VŠE, 2003. Zamykalová, M. Mezinárodní obchodní jednání. Praha: VŠE, 2001. časopis. Mezinárodní politika. časopis. Moderní obchod. časopis. Obchod, kontakt, marketing. MZV ČR. Průvodce EU. MZV ČR. Průvodce vnějšími vztahy EU. MZV ČR. Schengenské dohody. Šnorek, I. Světová obchodní organizace. Praha: VŠE, 1997. Cihelková, E. USA, Japonsko, SRN. Praha: VŠE, 1998.

Požadavky

Prezenční studium:Požadavky k zápočtu:Účast na přednáškách a semináříchPrezentace a odevzdání seminární prácePožadavky ke zkoušce:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkoušku lze skládat až po splnění podmínek zápočtu.Zkouška má písemnou formu, podmínkou je splnění se 70% úspěšností a ústní dozkoušení.

Garant

Ing. Lucie Tichá, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lucie Tichá, Ph.D.Ing. Lucie Tichá, Ph.D.