Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katastrální a stavební zákon (KPH / KASTZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / KASTZ - Katastrální a stavební zákon, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - katastr nemovitostí ČR - historie, správa katastru, povinnosti vlastníků a jiných oprávněných osob;2 - obnova katastrálního operátu, geodetické práce a geometrické plány;3 - závaznost údajů katastru, veřejnost katastru, poskytování údajů z katastru;4 - předmět katastru, obsah katastru;5 - katastrální operát, změny obsahu katastru;6 - postup při zápisu vlastnických a jiných práv k nemovitostem;7 - činnost při vedení katastru, činnost při obnově katastrálního operátu;8 - zeměměřické činnosti pro účely katastru;9 - geometrický plán, vytyčování hranic pozemků;10 - územní plánování, investiční výstavba, stavební úřady, stavební řád;11 - stavební řízení, přestupky, delikty, pokuty, povolení stavby, kolaudace;12 - projektová a rozpočtová dokumentace, vstup na pozemky;Cvičení:1 - smlouva o převodu nemovitosti;2 - smlouva o zřízení věcného břemene;3 - usnesení o přerušení řízení;4 - usnesení o zastavení řízení;5 - rozhodnutí o povolení vkladu vlastnického práva;6 - vyvlastňovací řízení;7 - ochrana půdního fondu;

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základní problematice teorie a praxe stavebního práva a katastrálního zákona. Dokáží se orientovat v katastru nemovitostí ČR a ve stavebním řízení. Jsou seznámeni s věcnými právy k nemovitostem a věcnými právy k věci cizí.

Literatura

Bradáč, A. a kol.:. Rádce majitele nemovitostí, Praha, Linde, 2006. Janků, M. a kol.:. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, Praha, C.H.Beck, 2. vydání, 2006, 642 s. Praha: C. H. Beck, 2008. Právní předpisy:. Katastrální zákon - zákon č. 344/1992 Sb.. Prováděcí vyhlášky k zákonu č. 183/2006 Sb. Stavební zákon - zákon č. 183/2006 Sb.. Zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem - zákon č. 265/1992 Sb..

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Účast na seminářích a vypracování zadaných právních úkonů.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost a orientaci v katastrálním a stavebním zákoně.

Garant

Ing. Irena Papírníková

Vyučující

JUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.JUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.