Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo (KPH / KPRVB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / KPRVB - Právo, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Konzultace:1. ústavní právo - struktura státní moci, základní práva a svobody občanů, základy práva EU2. správní právo - územně správní členění, orgány veřejné správy, orgány územní samosprávy, správní řízení, administrativně právní odpovědnost3. občanské právo - pojem, předmět, systém, , zákl. zásady občan. práva, práva věcná, vlastnické právo, spoluvlastnictví, věcná práva k věci cizí, závazkové vztahy, vznik, změny a zánik závazku, zajištění závazku, pozemkové právo, závazky z deliktů, bezdůvodné obohacení4. pracovní právo, občanské soudní řízení, trestní právoZadání témat pro samostatnou práci, která musí být vypracována písemně a odevzdána (kupní smlouva a odstoupení od smlouvy podle občanského zákoníku, smlouva o dílo, smlouva o převodu nemovitosti, pracovní smlouva a smlouvy mimo pracovní poměr, výpověď, smlouva o nájmu nebytových prostor, platební rozkaz a vypracování žaloby).

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním principům právního systému ČR, orientují se v právním řádu ČR, jsou schopni sepsat kupní smlouvu na věc movitou, smlouvu o dílo, nájemní smlouvu, pracovní smlouvu, výpověď a žalobu.

Literatura

Listina základních práv a svobod - úst. zákon č. 2/1993 Sb.. Občanský soudní řád - zákon č. 99/1963 Sb.. Občanský zákoník - zákon č. 89/2012 Sb.. Správní řád - zákon č. 500/2004 Sb.. Ústava ČR - ústavní zákon č. 1/1993 Sb.. Všechny předpisy ve znění platném na počátku aktuálního semestru. Vybraná ustanovení trestního zákoníku a trestního řádu (edice ÚZ). Janků, M. a kol.:. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, Praha, C.H.Beck, 2. vydání, 2006, 642 s. Praha: C. H. Beck, 2008. Zákon o obecním zřízení -zákon č. 128/2000 Sb.. Zákon o přestupcích - zákon č. 200/1990 Sb.. Zákoník práce - zákon č. 262/2006 Sb.. Winterová, A., a kol.:. Civilní právo procesní, 3. akt. a dopl. vyd. Linde 2004. Dvořák, J. a kol.:. Občanské právo hmotné. Svazek I., 4. akt. a dopl. vyd. Praha: ASPI, 2005. Dvořák, J. a kol.:. Občanské právo hmotné. Svazek II., 4. akt. a dopl. vyd. Praha: ASPI, 2005. Občanský zákoník - zákon č. 89/2012 Sb.. Průcha, P.:. Správní právo. Obecná část. 7. vydání, Masarykova univerzita, Brno, 356 s. 2004. Jakubka, J.:. Zákoník práce 2010 v praxi, komplexní průvodce s řešením problémů, právní stav k 1. 1. 2010. Praha: Grada, 2010.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypracování zadaných právních jednání (kupní smlouva na věc movitou, smlouva o dílo, nájemní smlouva na byt, pracovní smlouva, žaloba). Na základě předložených právních jednání bude studentům udělen zápočet.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost základních pojmů teorie práva, základních institutů práva soukromého a práva veřejného. Součástí zkoušky může být s ohledem na její průběh prezentace vypracovaného právního jednání.

Garant

JUDr. Rudolf Hrubý

Vyučující

Mgr. Jaroslav HanusJUDr. Rudolf HrubýJUDr. Bohuslav Petr, Ph.D.doc. MUDr. Petr Petr, Ph.D.JUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.JUDr. PaedDr. Věra ŠvejdováJUDr. Marta Uhlířová, Ph.D.Mgr. Jaroslav HanusJUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.JUDr. PaedDr. Věra ŠvejdováJUDr. Marta Uhlířová, Ph.D.