Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katastr. a stav. zákon, pozemkové právo (KPH / KSZPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / KSZPP - Katastr. a stav. zákon, pozemkové právo, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - katastr nemovitostí ČR - historie, správa katastru, povinnosti vlastníků a jiných oprávněných;2 - obnova katastrálního operátu, geodetické práce a geometrické plány;3 - závaznost údajů katastru, veřejnost katastru, poskytování údajů z katastru;4 - předmět katastru, obsah katastru, katastrální operát, změny obsahu katastru;5 - postup při zápisu vlastnických a jiných práv k nemovitostem, činnost při vedení katastru, činnostpři obnově katastrálního operátu;6 - zeměměřické činnosti pro účely katastru, geometrický plán, vytyčování hranic pozemků;7 - územní plánování, investiční výstavba, stavební úřady, stavební řád;8 - stavební řízení, přestupky, delikty, pokuty, povolení stavby, kolaudace;9 - projektová a rozpočtová dokumentace, vstup na pozemky;10 - základy pozemkově-právních vztahů, prameny pozemkového práva, vymezení základních pojmů;11 - pozemkové knihy, evidence nemovitostí;12 - účelová kategorizace půdy, druhy pozemků, územní plánování, územně plánovací dokumentace,podklady a rozhodnutí, právní úprava vyvlastnění;13 - pozemkové úřady a pozemkový fond, zákon o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinémuzemědělskému majetku, ochrana půdního fondu;Cvičení:1 - smlouva o převodu nemovitosti;2 - smlouva o zřízení věcného břemene;3 - usnesení o přerušení řízení;4 - usnesení o zastavení řízení;5 - rozhodnutí o povolení vkladu vlastnického práva;6 - vyvlastňovací řízení;7 - ochrana půdního fondu;

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základní problematice teorie a praxe stavebního a pozemkového práva a katastrálního zákona. Dokáží se orientovat v katastru nemovitostí ČR, ve stavebním řízení a v problematice půdního fondu v ČR.

Literatura

Bradáč,A. kol.:. Rádce majitele nemovitostí, Praha, Linde, 2006. Janků, M. a kol.:. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, Praha, C.H.Beck, 2. vydání, 2006, 642 s. Praha: C. H. Beck, 2008. Právní předpisy:. Katastrální zákon - zákon č. 344/1992 Sb.. Prováděcí vyhláška ČÚZK č. 26/2007 Sb.. Prováděcí vyhlášky k zákonu č. 183/2006 Sb.. Stavební zákon - zákon č. 183/2006 Sb.. Zákon o Pozemkovém fondu České Republiky - zákon č. 569/1991 Sb. Zákon o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech - zákon č. 139/2002 Sb.. Zákon o zákon o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku -. Zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem - zákon č. 265/1992 Sb..

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Účast na cvičeních a vypracování zadaných právních úkonů.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost a orientaci v katastrálním a stavebním zákoně a v právní úpravě pozemků.

Garant

Ing. Irena Papírníková

Vyučující

Mgr. Jana MarušákováIng. Irena PapírníkováJUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.Mgr. Jana MarušákováIng. Irena PapírníkováJUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.