Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativa EU (KPH / LEUB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / LEUB - Legislativa EU, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - Evropská integrace a vznik Evropských společenství;2 - organizační struktura Evropských společenství a Evropské unie;3 - právní systém Společenství - prameny a normotvorba;4 - aplikace práva Společenství;5 - základy společenství, Jednotný vnitřní trh;6 - hospodářská soutěž;7 - hospodářská a měnová unie;8 - ochrana spotřebitele;9 - od Maastrichtské smlouvy do současnosti;10 - obecná ustanovení celního práva EU a celního kodexu EU;11 - opatření při obchodu se zbožím;12 - celně schválené určení a použití - celní režimy;13 - celní dluh.Cvičení:1 - vznik a vývoj Evropských společenství - zakládací a pozměňující smlouvy ES;2 - nařízení, směrnice, rozhodnutí;3 - jednotlivé druhy řízení před evropskými soudními orgány;4 - volný pohyb zboží;5- volný pohyb osob a služeb;6 - kartelové dohody, zneužití dominantního postavení;7 - celní kodex EU;8 - celní režimy a celní dluh;9 - presentace seminárních prací;10 - presentace seminárních prací;11 - presentace seminárních prací;12 - presentace seminárních prací.

Získané způsobilosti

Studenti porozumí základním principům práva Evropské unie - proč a jak EU vznikla, jakým způsobem tvoří a aplikuje právo, jaká je úloha členských států. Posluchači rozumí základům jednotného vnitřního trhu, hospodářské a měnové unie, hospodářské soutěže, ochrany evropského spotřebitele, principům rozšiřování EU a celnímu právu EU.

Literatura

Týč, V.:. Základy práva Evropských společenství pro ekonomy, 5. vyd.Linde, Praha 2006. Praha, Linde, 1999. Celní kodex EU - nařízení Rady (EHS) č. 2913/92 (v platném znění). Fiala, P., Pitrová, M.:. Evropská unie, 1. vyd., Centrum pro studium demokracie a kultury, Brno 2003, 743 s. Tichý, L.,aj.:. Evropské právo, 3. vyd. Praha: C. H. Beck 2006. Krátký, O.:. JCD - příručka k uvádění údajů do jednotné celní deklarace - III. Doplněné a aktualizované vydání, nakladatelství Polygon, Praha 4, 350 stran, ISBN 80-85967-81-2. Outlá, V., Hamerník, P., Bambas, J.:. Judikatura Evropského soudního dvora, Aleš Čeněk, s.r.o., 2005. Portál www.curia.eu. Portál www.eurlex.eu. Portál www.euroskop.cz. Outlá, V., Hamerník, P. a kol.:. Praktikum práva Evropské unie, Aleš Čeněk, s.r.o., 2005. Všechny předpisy ve znění platném na počátku aktuálního semestru. Vybraná zásadní rozhodnutí Evropského soudního dvora. Vybrané akty sekundárního práva. Vyhláška č. 201/2005 Sb. o statistice vyváženého a dováženého zboží a způsobu sdělování údajů. Zřizovací smlouvy Evropských společenství a smlouvy je měnící, či doplňující.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Účast na seminářích, vypracování seminárních prácí na zadaná témata a úspěšné vypracování písemného testu.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost a orientaci v problematice institucí a práva EU.

Garant

JUDr. Rudolf Hrubý

Vyučující

Ing. Martina KrásnickáIng. Martina Krásnická