Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemkové právo (KPH / POZPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / POZPR - Pozemkové právo, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - základy pozemkově-právních vztahů, prameny pozemkového práva, vymezení základních pojmů;2 - Pozemkové knihy, evidence nemovitostí;3 - zápisy vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem;4 - řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí;5 - účelová kategorizace půdy, druhy pozemků;6 - územní plánování, územně plánovací dokumentace;7 - územně plánovací podklady, územní rozhodnutí;8 - právní úprava vyvlastnění;9 - Pozemkové úřady a úpravy pozemků, Pozemkový fond;10 - Zákon o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku;11 - právní úprava vztahů k zemědělské půdě, ochrana zemědělského půdního fondu;12 - pozemky určené k plnění funkcí lesa a jejich ochrana;13 - ochrana půdního fondu a její vztah k právní úpravě podnikatelské činnosti;Cvičení:1 - smlouva o převodu nemovitosti;2 - smlouva o zřízení věcného břemene;3 - usnesení o přerušení řízení;4 - usnesení o zastavení řízení;5 - rozhodnutí o povolení vkladu vlastnického práva;6 - vyvlastňovací řízení;7 - ochrana půdního fondu;

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním pojmům a principům pozemkového práva - vlastnické právo, držba, dispoziční oprávnění vlastníků půdy a další vztahy, týkající se především ochrany půdního fondu.

Literatura

Suchánek, J.:. Nové zemědělské a lesní právo. Praha, Prospektrum 1996, 277s. Holub, M. a kol.:. Sousedská práva podle současné právní úpravy. Praha. Linde a.s. 1995, 342 s. Janků, M. a kol.:. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, Praha, C.H.Beck, 2. vydání, 2006, 642 s. Praha: C. H. Beck, 2008. Fastr, P.:. Zákon o pozemních komunikacích s komentářem. Praha, Linde a.s. 1997, 182 s. Katastrální zákon - zákon č. 344/1991 Sb.. Právní předpisy:. Občanský zákoník - zákon č. 40/1964 Sb.. Zákon o Pozemkovém fondu ČR - zákon č. 569/1991 Sb. Zákon o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech - zákon č. 284/1991 Sb.. Zákon o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku (zákono půdě) - zákon. Zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem - zákon č. 265/1992 Sb..

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Účast na seminářích.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost základů pozemkového práva.

Garant

Ing. Irena Papírníková

Vyučující

JUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.