Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v podnikání a počítačové právo (KPH / PPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / PPP - Právo v podnikání a počítačové právo, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - Obchodní právo (obchodní právo v EU, pojem podnikatele, registrace, obchodní firma, obchodnírejstřík, právní formy společného podnikání,);2 - Osobní obchodní společnosti;3 - Kapitálové obchodní společnosti a družstva;4 - Živnostenské právo (živnosti, práva a povinnosti živnostníků, živnostenský úřad);5 - Právo hospodářské soutěže (ochrana proti omezování hospodářské soutěže, nekalá soutěž);6 - Insolvence - úpadek a formy jeho řešení;7 - 9 - Závazkové vztahy dle obchodního zákoníku (včetně závazků v oblasti nehmotných statků);10 - Právo v oblasti duševního a průmyslového vlastnictví (nehmotné statky pojem, druhy, autorsképrávo, průmyslová práva, smlouvy v oblasti průmyslových práv);11 - Autorský zákon obecně, autorská práva vůči počítačovým programům, autorská díla nainternetu;12 - Právní úkony konané s využitím elektronického podpisu;13 - Ochrana osobních údajů, Problematika doménových jmen;14 - Trestné činy páchané pomocí počítače, pirátské kopie.Cvičení:1 - kupní smlouva dle obchodního zákoníku;2 - smlouva o dílo dle obchodního zákoníku;3 - smlouva o pronájmu nebytových prostor;4 - licenční smlouva k předmětům průmyslového vlastnictví;5 - smlouva o koupi najaté věci, leasingová smlouva;6 - směnka, návrh na vydání směnečného platebního rozkazu;7 - společenská smlouva v.o.s.;8 - zakladatelská listina akciové společnosti;9 - stanovy družstva;10 - žaloba, návrh na vydání platebního rozkazu;11 - kartel, zneužití dominantního postavení;12 - primární právo EU;13 - sekundární právo EU.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním pojmům a principům veřejnoprávní úpravy podnikatelské činnosti a soukromoprávní úpravě obchodních společností, družstev atd. Jsou seznámeni s živnostenským právem, právem hospodářské soutěže a s insolvenčním zákonem. Dále studenti mají základní znalosti v oblasti práva počítačového.

Literatura

Smejkal, V.:. Právo informačních a telekomunikačních systémů, 2. přeprac. a doplň. vydání, C.H.Beck, Praha : 2004. Janků, M. a kol.:. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, Praha, C.H.Beck, 2. vydání, 2006, 642 s. Praha: C. H. Beck, 2008. Autorský zákon - zákon č. 121/2000 Sb.. Sklenák, V., a kol.:. Data, informace, znalosti a Internet. 1 vyd. C.H.Beck 2001. Frimmel, M.:. Elektronický obchod. Právní úprava. 1. vyd. Praha: Prospektrum, 2002. 320s. Frimmel, M.:. Elektronický obchod-právní úprava, Prospketrum, 2002. Čermák, J.:. Interner a autorské právo, Praha: Linde,2001. Čermák, J.:. Internet a autorské právo. LINDE, 2001. Právní předpisy:. Obchodní zákoník - zákon č. 513/1991 Sb.. Matejka, J., Čermák.:. Odpovědnost poskytovatelů volného prostoru na Internetu za cizí obsah, Právník č.11\2001, s.1108 - 1143. Pelikánová, R.,Čermák, K.:. Právní aspekty doménových jmen. LINDE, 2000. Trestní zákon - zákon č.140/1961 Sb. Všechny předpisy ve znění platném na počátku aktuálního semestru. Matejka, J.:. Úprava elektronického podpisu v právu ČR. Právník č.6/2001, s.557 - 587. Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon)- zákon č. 182/2006 Sb.. Živnostenský zákon - zákon č.455/1991 Sb..

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Účast na seminářích a vypracování zadaných právních úkonů. Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost základů veřejnoprávní úpravy podnikatelské činnosti a soukromoprávní úpravy obchodních společností, družstev, obchodních závazkových vztahů, vybraných smluvních typů a práva průmyslového. Prokáží orientaci v živnostenském právu, právu hospodářské soutěže, počítačovém právu a v insolvenčním zákoně.

Garant

JUDr. Rudolf Hrubý

Vyučující

Mgr. Jaroslav HanusJUDr. Zdeněk MelicharMgr. Jaroslav Hanus