Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní právo (KPH / PRAPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / PRAPR - Pracovní právo, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - základní pojmy - prameny, prvky, subjekty, zastoupení, základní zásady;2 - pracovní poměr, druhy, vznik, změny;3 - skončení pracovního poměru, povinnosti zaměstnavatele, neplatné rozvázání;4 - dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, pracovní kázeň, pracovní řád, sankce,bezpečnost práce;5 - pracovní doba - pojem, délka, rozvržení, odpočinek, pružná pracovní doba;6 - mzda a plat, přesčasy, ztížené pracovní prostředí, srážky;7 - tarify, příplatky a odměny, náhrady mzdy a výdajů, překážky v práci;8 - dovolená na zotavenou, náhrady, krácení;9 - péče o zaměstnance, pracovní podmínky;10 - odpovědnost zaměstnance a zaměstnavatele za škodu;11 - postavení odborů v pracovněprávních vztazích, řešení sporů;12 - zaměstnanost - úkoly státních orgánů, zprostředkování zaměstnanosti, rekvalifikace, hmotnézabezpečení;13 - zaměstnávání občanů se změněnou pracovní schopností - společensky účelná pracovní místa,veřejně prospěšné práce, kontrolní činnost státních orgánů;Cvičení:1 - Pracovní smlouva, druhy diskriminací;2 - výpověď a další způsoby skončení pracovního poměru;3 - Dohoda o provedení práce a o pracovní činnosti - užití;4 - bezpečnost práce;5 - pracovní doba;6 - mzda a plat;7 - překážky v práci, náhrady, služební cesta;8 - dovolená;9 - kvalifikační dohoda, pracovní podmínky žen a mladistvých;10 - odškodnění zaměstnance a zaměstnavatele, nemoci z povolání;11 - kolektivní smlouvy;12 - státní politika zaměstnanosti;13 - exkurze na Úřad práce.

Získané způsobilosti

Studenti se dovedou orientovat v zákoníku práce a souvisejících právních normách a správně je aplikovat.

Literatura

Internetové stránky Ministerstva práce a sociálních věcí. Všechny předpisy ve znění platném na počátku aktuálního semestru. Zákon o kolektivním vyjednávání - zákon č. 2/1991 Sb. Zákon o zaměstnanosti - zákon č. 435/2004 Sb. Zákoník práce - zákon č. 262/2006 Sb.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zápočtový test - dosažení 15 bodů z 20 možných.Požadavky ke zkoušce:Student si vylosuje 2 otázky z 20, které obsahují celkovou problematiku předmětu za semestr a prokáže dobré teoretické znalosti a jejich aplikaci na praktické případy.

Garant

JUDr. PaedDr. Věra Švejdová

Vyučující

JUDr. PaedDr. Věra ŠvejdováJUDr. PaedDr. Věra Švejdová