Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo (KPH / SP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / SP - Správní právo, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - Pojem a charakteristika veřejné správy. Správní právo.2 - Principy organizace veřejné správy. Členění systému veřejné správy, státní správa.3 - Územní a zájmová samospráva.4 - Správní řízení a jiné formy správní činnosti.5 - Vybrané předpisy hmotněprávní úpravy v oblasti správního práva I.6 - Vybrané předpisy hmotněprávní úpravy v oblasti správního práva II.7 - Náhrada škody ve veřejné správě.8 - Veřejná služba.9 - Správní trestání - přestupky a jiné správní delikty.10 - Veřejná správa a informace.11 - Kontrola veřejné správy - Soudní kontrola.12 - Kontrola veřejné správy - Parlamentní kontrola, Veřejný ochránce práv.13 - Shrnutí problematiky. Možnosti, problémy, reformy a vývojové trendy.Cvičení:1 - podnět k zahájení správního řízení z úřední povinnosti2 - žádost o zahájení správního řízení3 - přerušení řízení4 - žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti5 - správní rozhodnutí6 - odvolání proti správnímu rozhodnutí7 - obnova řízení8 - správní žaloba9 - žaloba na náhradu škody způsobenou nesprávným úředním postupem10 - žádost o poskytnutí informace

Získané způsobilosti

Předmět poskytuje znalosti o principech organizace a činnosti veřejné správy v České republice a principech a základních institutech správního práva organizačního, hmotného, procesního i trestního.

Literatura

Průcha, P.:. Správní právo. Obecná část. 7. vydání, Masarykova univerzita, Brno, 356 s. 2004. Hendrych, Dušan:. Správní věda : teorie veřejné správy. Vyd. 1. Praha : ASPI, 2003. 195 s. ISBN 80-86395-86-3. Lacina, Karel - Čechák, Vladimír. Vývoj systémů veřejné správy. 1. vyd. Praha : Professional Publishing, 2001. 115 s. ISBN 80-86419-13-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Účast na seminářích, vypracování samostatných prací. Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost principů organizace a činnosti veřejné správy v České republice, principů a základních institutů správního práva organizačního, hmotného, procesního i trestního.

Garant

JUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Marie KrybusováJUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.JUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D.