Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uplatňování práva v EU (KPH / UPEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPH / UPEU - Uplatňování práva v EU, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - Prameny práva evropských společenství, tvorba evropského práva a jeho transpozice do českého národního práva;2 - Evropské soudnictví;3 - Evropské právo civilního (soudního) procesu;4 - Spotřebitelské právo, Evropské právo obchodních společností;5 - Volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, euro-občanství a europass;6 - Úloha a postavení advokáta a soudce v systému evropského práva a na vnitrostátní úrovni;7 - Budoucí vývoj evropského práva.Cvičení:1 -vznik a vývoj Evropské unie;2 - prameny komunitárního práva a jeho vlastnosti;3 - soudní orgány EU a jednotlivé druhy žalob;4 - Úmluva na ochranu lidských práv a základních svobod;5 - soudní řízení s přeshraničním prvkem v rámci EU;6 - insolvenční řízení - vnitrostátní a s přeshraničním prvkem v rámci EU;7 - ochrana spotřebitele v rámci EU;8 - ochrana hospodářské soutěže v rámci EU;9 - volný pohyb zboží;10 - volný pohyb osob a služeb;11 - důsledky porušení evropského práva členským státem;12 - řízení o předběžné otázce;13 - presentace seminárních prací.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základům a základním pojmům práva Evropských společenství a Evropské Unie. Dokáží se orientovat v právních předpisech společenství a aplikovat je.

Literatura

Kolektiv autorů:. Evropská unie blíže podnikatelům, Centrum pro evropskou integraci při Hospodářské komoře ČR, 2005, Praha. Týč, V.:. Základy práva Evropských společenství pro ekonomy, 5. Aktualizované vyd., Linde, Praha 2006. Fiala, P., Pitrová, M.:. Evropská unie, 1. vyd., Centrum pro studium demokracie a kultury, Brno 2003, 743 s. Tichý, L., aj.:. Evropské právo, 3. vyd. Praha: C. H. Beck, 2006, 879 s. Chosen legal acts of secondary law. Chosen practice of European Court of Justice. Outlá, V., Hamerník, P., Bambas, J.:. Judikatura Evropského soudního dvora, Aleš Čeněk, s.r.o., 2005. Outlá, V., Hamerník, P. a kol.:. Praktikum práva Evropské unie, Aleš Čeněk, s.r.o., 2005. Treaty establishing the European Economic Community. Svoboda P.:. Úvod do evropského práva, 2. doplněné a přepracované vydání, C.H. BECK, Praha 2007. www.curia.eu. www.eur-lex.eu. www.euroskop.cz. Zřizovací smlouvy evropských společenství a smlouvy je měnící, či doplňující - edice ÚZ.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypracování a prezentace samostatné seminární práce na zadané téma a úspěšné napsání zápočtového testu. Požadavky ke zkoušce:

Garant

JUDr. Rudolf Hrubý

Vyučující

Ing. Martina KrásnickáMgr. Jiří PÍSEČKA