Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logistics (KŘE / LOGAJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KŘE / LOGAJ - Logistics, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-2 Úvod do kurzu.Úvod do logistiky, definice, strategie, logistický systém, logistický /dodavatelskýřetězec). Logistické prvky, místa kontaktu, bod rozpojení.3. PředpovědiPostup při tvorbě předpovědí. Základní druhy předpovědí. Analýza časových řad, sezónní indexy,Chyby v předpovědích.4. Plánovací procesVýrobní plán, závislá a nezávislá poptávka, plánování potřeby materiálu -MRP. Hlavní plán,kusovník, výkaz zásob.5. Proces nákupuVývojové etapy nákupu, Nákupní situace, Jednotlivé kroky v nákupním procesu. Kolik dodavatelůzvolit? Některé výsledky fakultního výzkumu.6. Push-Pull SystémPush a Pull ve výrobě. Just-in-time a úroveň zásob.Logistické služby.Ekonomické aktivity, převládající aktivity v minulosti a dnes. Úroveň služeb.Klasifikace služeb. Ukazatelé množství a kvality služeb. Životní cyklus výrobku a úroveňslužeb. Služby šité na míru. míru.7. Distribuční řetězec.Charakteristika distribučního řetězce. Rozsah distribučního řetězce. Funkce distribučníhořetězce. Příklady distribučních řetězců. Měření výkonu řetězce.ZásobyDruhy zásob. Zásoba běžná, pojistná zásoba, technologická zásoba - zásoba pro dodrženípožadované kvality, zásoba nedokončené výroby, zásoba dopravní. Funkce zásob. Základní modelzásob.8. Náklady na zásobySkladovací a objednací náklady. Náklady vzniklé při nedostatku zásob, Ekonomicky výhodnéobjednací množství. Campův vzorec. Množstevní rabat a EOQ. Jednorázové vytváření zásob.Řízení zásob.Plynulá a periodická kontrola. Objednací úroveň a objednací bod. Základní objednací systémy uzávislé a nezávislé poptávky. Objednací systémy.Pojistná zásoba a ABC metoda.Kalkulace pojistné zásoby. Kategorie skupin v metodě ABC. Paretův zákon. Výpočty.9. SkladováníObecná charakteristika. Hlavní funkce a činnosti ve skladování.Strategická rozhodnutí ve skladovacím procesu. Kategorie skladů. Veřejné a soukromé sklady.Skladování výrobků. Produktivita ve skladech. Regálové sklady. Vychystávání a expedice.10. Logistické prvky.Pasivní prvky. manipulační skupiny: 0-1-2-3. Automatická identifikace. Čárové kódy.Radiofrekvenční identifikace. Aktivní prvky. Druhy a charakteristika silničních vozidel.Obaly v materiálovém toku.Druhy obalů: dopravní, obchodní, spotřebitelské.Manipulační, ochranná a vizuálně komunikační funkce obalu.Obalové materiály. Recyklace obalů.11-12. DopravaObecná charakteristika. Definice. Logistika v dopravě. Různé způsoby dopravy.Železniční, silniční, vodní a letecká doprava.Silniční dopravaSilniční a dálniční síť v ČR. Klasifikace hlavních silničních vozidel.Dopravní výkon. Dopravní náklady. Pevné a variabilní náklady. Kombinovaná doprava. ROLA,Shuttle.13. Proces analýzy a syntézy dodavatelského řetězcea)Příklad- pekárnab)Dodavatelský řetězec na burze v Aalsmeeru.Cvičení1-2 Předpověď poptávky3-4 Plánování potřeby materiálu5-6 Ekonomicky výhodné objednací množství7-8 Řízení zásob9-10 Metoda ABC a zásoby11-12 Pojistná zásoba a úroveň služeb

Získané způsobilosti

Studenti lépe porozumí vztahům mezi účastníky dodavatelského řetězce a vztahům mezi logistikou, výrobou a distribucí.

Literatura

Vaněček. Logistics. České Budějovice, EF JU, 2010. ISBN 978-80-7394-197-0.VANĚČEK, D. Logistics - examples (available on Moodle, EF, KRE). 2011. Hugos,M.,H. Essentials of Supply Chain Management. USA, 2011. ISBN 978-0-470-92218-5.COYLE, J. J., BARDI, E. J., LANGLEY, C. J. The Management of Business Logistics. Ohio, 2003. ISBN 0-324-00751-5.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypočítané příklady ze skript. Požadavky ke zkoušce:Písemná a ústní zkouška. V písemné zkoušce úspěšnost alespoň 70 %.

Garant

prof. Ing. Drahoš Vaněček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Drahoš Vaněček, CSc.prof. Ing. Drahoš Vaněček, CSc.