Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agroturistika (KRM / AGT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRM / AGT - Agroturistika, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Provoz a management agroturistické farmy:1. Zákonné podmínky podnikání v gastronomii a ubytovacích službách v kontextu pojmů: venkovská turistika, ekoturistika, agroturistika.2. Systém poskytování služeb v cestovním ruchu, tvorba koncepce (poslání, vize, strategie) a podnikatelského plánu.3. Typologie hostů.4. Výběr a řízení lidských zdrojů z hlediska venkovského prostoru.5. Marketing - problematika nabídky, komunikace, distribuce a cenové politiky, balíčkování, programování, spolupráce a problematika lidí v procesu poskytování služeb.6. Yield management - nákladová a kapacitní optimalizace zisku z CR.7. Rozdělení provozu služeb - ubytovací část, stravovací část, technické zázemí a zázemí speciálních služeb.8. Operativní řídící činnosti.a) Vedení evidence hostů.b) Vedení evidence objednávek a rezervační systémy.c) Odvody do státní či municipální pokladny, daňová problematika.d) Účetnictví a rozpočtování.9. Speciální činnosti.a) Segmentace a tvorba nabídek pro specifické skupiny.b) Animační program.c) Plánování akcí.d) Tvorba sezónních nabídek.Řízení kvality služeb:10. Jednotná klasifikace;Certifikace;Normalizace.11. Sdružování, řetězce a sítě;Hygienické normy a problematika HACCP;Integrace podniků do jednotné koncepce nabídky destinace.12. Destinační management;Sdružení a spolky.13.-14. Úloha státní správy a samosprávy, projekty a granty ;Cvičení:1. Metody typologie hostů a zaměstnanců.2. Zadání seminární práce - projektu (projekt na komerční využití zvolené a specifikované plochy v konkrétní destinaci).3. Testování kreativity a osobních charakteristik.4. Tvorba podnikatelského záměru - na vzorovém příkladu.5. Výpočty kalkulace v podnicích.6. Specifikace a rozbor aktuálních programů podpory, projektování na základě moderních trendů v gastronomii a hotelnictví.7. Prezentační techniky a různé typy prezentací - teoretická příprava.8. Odborná exkurze do zvolených firem.9. - 14. Prezentace a hodnocení projektů.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním principům podnikání v agroturistice, jsou schopni vypracovat projekt nabídky služeb cestovního ruchu, sestavovat plány akcí a kalkulovat je

Literatura

Škodová Parmová, D. Agroturistika. České Budějovice, 2007. ISBN 978-80-7394-009-6.Pourová, M. Agroturistika. Praha, 2002. ISBN 80-213-0965-2.Kol. Agroturistika : ubytování v soukromí : provozování veřejných ubytovacích zařízení : ostatní podnikatelské aktivity. Praha, 1993. ISBN 80-7084-060-8.Kotler, P. Marketing Management. Praha, 2007. Parmová, D. - Parmová, D. Provoz služeb v cestovním ruchu. České Budějovice, 2003. ISBN 80-7040-611-9.Stříbrná, M. Venkovská turistika a agroturistika. Praha, 2005. ISBN 80-86726-14-2.HORNER, S. - SWARBROOKE, J. Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času. Praha, 2003. ISBN 80-247-0202-9.Hollý, K. Jezdecká turistika. Ostrava, 2003. ISBN 80-7225-104-X.Orieška, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea Servis, 1999. Buckley R., - Weaver, D. B. - Pickering, C. Nature-Based Tourism, Environment and Land Management. 2008. ISBN 9781845934552.Pourová, M. - Stříbrná, M. Venkovská turistika. Klatovy, 2003. ISBN 80-903093-5-3.INDROVÁ, J. - VOŘÍŠEK, T. Yield management a jeho uplatnění v hotelnictví. Praha, 1997. ISBN 80-7079-752-5.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypracování seminární práce (podnikatelský záměr, projektová dokumentace k čerpání dotace apod.)Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost řízení agroturistických služeb.

Garant

doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová

Vyučující

RNDr. Zuzana Dvořáková Líšková, Ph.D.doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová ParmováRNDr. Zuzana Dvořáková Líšková, Ph.D.doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová