Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování venkovské krajiny (KRM / KPVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRM / KPVK - Projektování venkovské krajiny, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Krajina jako předvědecký pojem - Západní tradice pojmu krajina, český kulturní konstrukt krajiny- holandská krajinomalba a neviditelná krajina v pozadí2. Kulturní kořeny pojmu krajina - hebrejské kořeny pojmu, asijská, australský konstrukt3. Krajina jako vědecký pojem, zakladatelská definice krajiny - H umboldtova zakladatelská definice a současná Evropská úmluva o krajině, krajinná ekologie a její deklarace mostu mezi "humanities" a "science"4. Krajina jako zkušenost a krajina jako objekt vědy - limity ekologie a sociologie ve zkoumání krajiny5. Koncept Landscape - Inscape - Humanscape - Ethnoscape, fotografie a Land-Art.6. Typologie evropské krajiny sensu Meeus - terciární typologie - přístup k zemědělské krajině7. Evropské megatypy a krajiny ČR, ukázky, rozlišování, ohrožené megatypy.8. Současné změny evropské krajiny, rurální versus urbánní kultur, moderní vymezení venkova9. Síly formující krajiny v ČR, historický přehled, mýty o krajině minulosti, smysl ekologické stability krajiny.10. Jak ekonomicky ocenit krajinu?11. Plánování a projekce rozvoje krajiny v kontextu regIonálního a strategického rozvoje ČR a regionů.12. Cíle, výstupy krajinného plánování, dimenze a parametry venkovského prostoru v zemích EU se specifikací na ČR.13. Metodické principy zpracování krajinného plánu jeho struktura a náležitosti (textová část, analytická a hodnotící část, návrhová část a část tabulková).14. Postup zpracování krajinného plánu, věcné a časové etapy, jejich náplň a postup zpracování na lokální (základní) úrovni zpracování - katastrální území obce, mikroregionu.

Získané způsobilosti

Student si osvojí části krajinného plánu a praktické dovednosti - krajinná struktura a potenciál, systém ekologické stability, výpočty koeficientu ekologické stability, chápání krajiny jako kromě biologické také jako kulturní konstrukce, dynamika vývoje krajiny pod antropogenním tlakem, a to vše při respektování ochrany a tvorby krajiny, chápané jako součást biologicko-kulturního dědictví.

Literatura

Culek, M.:. Biogeografické členění České republiky. Praha, Enigma, 1996. Cusdlínová, E., Lapka, M. Krajina optikou ekonomie. Život. Prostr., Vol. 36, No. 1, 2002. Forman, R., Godron, M. Krajinná ekologie. Praha, 1993. Löw, J., Míchal, I. Krajinný ráz. Praha, 2003. CUDLÍNOVÁ, E., LAPKA, M. Úvod do krajinné ekologie pro rozvoj venkova. Ekonomická fakulta JU, České Budějovice, 2008. ISBN 978-807394-077-5.Buček, A., Lacina, J. Geobiocenologie II. Brno, 2002. Schama, S.:. Krajina a paměť. Praha, 2007. Machar, I. a kol. Krajinná ekologie. Praha Academia - vybrané kapitoly, 1993. Cílek, V. Krajiny vnitřní a vnější. Dokořán, Praha, 2005. BOWERS, J., HOPKINSON, P. Landscape Evaluation, Cost-benefit Analysis and Sustainability. In: Landscape Researc. Economic Valuation of Landscape, 1994. Pearce, D. W. a kol.:. Macmillanův slovník moderní ekonomie. Victoria Publishing, Praha 1994. Librová, H.:. Pestří a zelení. Brno, Veronica, 1994. STIBRAL, Karel:. Proč je příroda krásná? Estetické vnímání přírody v novověku. Praha: Dokořán, 2005. MIKŠÍČEK, P. Sudetská pouť aneb Waldgang. Dokořán, Praha, 2005. ISBN 80-7363-009-5.Maier, K. a kol. Udržitelný rozvoj území. Praha, Grada publishing., 2012.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Aktivní prezentace seminárních prací v při jednotlivých cvičeníPožadavky ke zkoušce: Písemný test a ústní zkouška.

Garant

PhDr. Miloslav Lapka, CSc.

Vyučující

PhDr. Miloslav Lapka, CSc.PhDr. Jan Vávra, Ph.D.