Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální management I (KRM / KREM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRM / KREM1 - Regionální management I, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zaměření přednášek:1.-2. Úvod do studia předmětu - význam regionálního rozvoje, vliv současných procesů globalizace a rozvoje technologií na konkurenceschopnost států a regionů (specializace), základní terminologie; faktory regionálního rozvoje a jejich měřitelnost (přírodní zdroje, infrastruktura, lidské zdroje, inovační potenciál), procesy ovlivňující regionální rozvoj (např. lidé a jejich migrace, investice), role vnitřních podmínek regionálního rozvoje (místní zdroje a kapacity) a vnějších podmínek (např. globalizace, rozvoj technologií, institucionální reformy).3.-4. Regionální ekonomika a její rozdíly oproti národní ekonomice - význam regionálních disparit v hospodářském vývoji států EU i ČR (dle HDP, vzdělanosti, zaměstnanosti, dostupnosti apod.); dlouhodobé tendence v regionálních disparitách v EU i ČR (konvergenční a divergenční procesy); rozlišení vlivu vnitřních jevů (např. transformace, zadlužení veřejných rozpočtů) a vnějších vlivů (globalizace, rozvoj ICT) na dynamiku regionálních ekonomik. Řešení rozdílů regionálních ekonomik prostřednictvím politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU (tzv. strukturální politika) a II. pilířem SZP EU (tzv. politikou rozvoje venkova) - základní atributy politik, cíle, rozdíly.5.-6. Regionální rozvoj a jeho nástroje - makroekonomické, mikroekonomické a ostatní nástroje regionální politiky (např. administrativní a institucionální nástroje), příklady v ČR a EU.7.-8. Regionální politika - historické souvislosti potřeby jejího vzniku na evropské úrovni; formování regionální politiky dle zakládajících zemí EHS, vývoj regionální politiky EU; srovnání tradičního a současného pojetí regionální politiky; definice a cíle současné regionální politiky, kontext programového období 2014 - 2020.9.-10. Regionální management v ČR - formování regionální úrovně v ČR během 90. let v kontextu transformace ČR (dle jednotlivých úrovní NUTS, absence některých úrovní hierarchie veřejné správy a dopady), formování krajů v období 2000 až 2004 (předvstupní období), situace a vývoj 2004 - 2006 vs. 2007 - 2013, hlavní souvislosti a návaznost na programové období 2014 - 2020.11.-12. Regionální management - strategické řízení a plánování, jejich význam, cíle a postupy; koncipování strategií regionálního a municipálního rozvoje; formy zapojení regionálních stakeholderů do procesů strategického plánování (občané, NNO, podnikatelé); příklady strategií regionálního rozvoje v ČR a jejich implementace.13.-14. Formy regionálního managementu - specifické formy regionů, jejich fungování a financování - administrativní X funkční regiony, euroregiony, mikroregiony (svazky obcí), MAS (LEADER), mechanismy financování a finanční toky.

Literatura

MAIER, G., TADTLING, F. Regionálna a urbanistická ekonomika 2: Regionálny rozvoj a regionálna politika. ELITA. ELITA, Bratislava. 343 s., 1998. ISBN 80-8044-049-2.BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. Teorie regionálního rozvoje: nástin, kritika, klasifikace. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0384-5.Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje. WOKOUN, René a kol. Regionální rozvoj a jeho management v České republice. Praha: Oeconomica, 2007. ISBN 978-80-245-1301-0.KOLEKTIV. Strategie regionálního rozvoje České republiky, Praha: MMR ČR, 2006. Praha: MMR ČR, 2006. Praha, 2006. WOKOUN, R., MATES, P., KADEŘÁBKOVÁ, L. Základy regionálních věd a veřejné správy. Aleš Čeněk, Plzeň. 166 s., 2011. ISBN 978-80-7380-304-9.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Seminární práce Požadavky ke zkoušce:Písemná a ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Martin Pělucha, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petra Pártlová, Ph.D.doc. Ing. Martin Pělucha, Ph.D.