Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální management II (KRM / KREM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRM / KREM2 - Regionální management II, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Přednáška úvod2. Regionální management a územní rozvoja. Vymezení pojmů regionální management, regionální rozvoj, územní rozvoj, územní plánování, prostorové plánováníb. Různá pojetí regionálního managementu, regionální rozvoj (využití socioekonomických nástrojů) a rozmístění socioekonomických zdrojůc. Strategický management a jeho regionální dimenze3. Metodologie regionálního rozvojea. Přístupy k řešení regionálního rozvojeb. Strategické plánování a regionální rozvojc. Regionální strategie, aktéři regionálního rozvoje4. Hlavní aspekty vzniku evropského integračního procesu v kontextu vývoje regionální politiky, regionálních disparit a geopolitického vývoje (včetně navazujících aspektů prvního kola rozšíření EHS v 70. letech 20. století). Evropská regionální politika v 80. letech 20. století v kontextu rozšiřování EHS a vzniku strukturální politiky. Jednotlivé reformy během 90. let a počátku milénia.5. Programování v kontextu soustavy strategických dokumentů ČR a EUa. Strategie regionálního rozvoje České republikyb. Rámec strategického hodnocení pro strategie místního rozvoje v ČRc. Ostatní dokumentace (Toledská deklarace, Zásady urbánní politiky, Územní agenda EU 2020 apod.)6. Programy rozvoje obcí měst a regionůa. Program rozvoje regionůb. Účel programu a možnosti jeho využitíc. Obsah programud. Programy rozvoje mikroregionů, měst a obcí7. Prostorové plánovánía. Úvod do prostorového plánováníb. Prostorová struktura sociálně ekonomického systémuc. Prvky prostorové struktury, výroba, technická a sociální infrastruktura, obyvatelstvo, přírodní zdroje, jednotkyd. Prostorové struktury - oblasti, regiony.8. Územní vztahy měst a venkova a specifika managementu jejich rozvojea. Urbanizační; hodnocení urbanizačních procesů, osídlení (sídlo, město, vesnice, venkovská sídla), koncepce osídleníb. Vztahy měst a venkova, kontext vlivu vnějších procesů souvisejících s urbanizačními procesy (včetně suburbanizace)c. Vztah a synergie Politiky soudržnosti EU a Politiky rozvoje venkova EUd. Venkovský prostor a jeho specifika v případě ČR,9. Formy spolupráce obcí (2 přednášky)a. Meziobecní spolupráce na regionální úrovni (např. dobrovolný svazek obcí)b. Spolupráce obcí se subjekty v území (např. Místní akční skupiny, Místní Agenda 21, Partnerství veřejného a soukromého sektoru)c. Národní struktury spolupráce obcí (např. Svaz měst a obcí České republiky, Národní síť zdravých měst ČR)d. Spolupráce s obcemi jiných států (např. přeshraniční spolupráce, euroregiony, partnerská města a obce)11. Vybrané oblasti zájmu regionální politikya. Brownfieldsb. Klastrové iniciativy a klastry

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit posluchače s teoretickými a praktickými přístupy k řízení hospodářského a sociálního rozvoje regionů.

Literatura

WOKOUN, R., MALINOVSKÝ, J. a kol. Regionální rozvoj : Východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování. Linde, a. s., Praha, 2010. ISBN 978-80-7201-699-0.?SVATOŠOVÁ, L., BOHÁČKOVÁ, I., HRABÁNKOVÁ, M. Regionální rozvoj z pozice strukturální politiky. České Budějovice: ZF JU, 2005. ISBN 80-7040-749-2.SVATOŠOVÁ, L., BOHÁČKOVÁ, I., HRABÁNKOVÁ, M. Regionální rozvoj z pozice strukturální politiky. České Budějovice: ZF JU, 2005. ISBN 80-7040-749-2.Boháčková,I.- Hrabánková, M. Strukturální politika Evropské unie, C.H.BECK, PRAHA 2009. KOUŘILOVÁ, Jana, KVĚTOŇ, Viktor, PĚLUCHA, Martin, WOKOUN, René. Synergie vztahu město-venkov. Praha : Alfa Nakladatelství. 61 s., 2012. ISBN 978-80-87197-44-8.BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. (2011):. Teorie regionálního rozvoje - nástin, kritika, implikace. Praha, Karolinum, 212 s. BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. Teorie regionálního rozvoje: nástin, kritika, klasifikace. Praha: Karolinum, 2001. Pělucha Martin. Venkov na prahu 21. století. Praha: Alfa Nakladatelství. 319 s., 2012. ISBN 978-80-87197-49-3.Pělucha, M. Venkov na prahu 21. století. 1. vyd. Praha : Alfa Nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-87197-49-3.WOKOUN, R., MATES, P., KADEŘÁBKOVÁ, L. Základy regionálních věd a veřejné správy. Aleš Čeněk, Plzeň. 166 s., 2011. ISBN 978-80-7380-304-9. Zákon č.183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu. Zákon č.183/2006 Sb.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Aktivní prezentace seminárních prací v při jednotlivých cvičení, splněna 80% docházka na cvičení.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce student prokáže znalost principů REM a schopnost vytvořit návrh projektu.

Garant

doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová

Vyučující

Ing. Petra Pártlová, Ph.D.doc. Ing. Martin Pělucha, Ph.D.doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmovádoc. Ing. Martin Pělucha, Ph.D.