Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování venkovské krajiny (KRM / PVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRM / PVK - Projektování venkovské krajiny, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Krajina jako předvědecký pojem - Západní tradice pojmu krajina, český kulturní konstrukt krajiny- holandská krajinomalba a neviditelná krajina v pozadí2. Kulturní kořeny pojmu krajina - hebrejské kořeny pojmu, asijská, australský konstrukt3. Krajina jako vědecký pojem, zakladatelská definice krajiny - H umboldtova zakladatelská definice a současná Evropská úmluva o krajině, krajinná ekologie a její deklarace mostu mezi "humanities" a "science"4. Krajina jako zkušenost a krajina jako objekt vědy - limity ekologie a sociologie ve zkoumání krajiny5. Koncept Landscape - Inscape - Humanscape - Ethnoscape, fotografie a Land-Art.6. Typologie evropské krajiny sensu Meeus - terciární typologie - přístup k zemědělské krajině7. Evropské megatypy a krajiny ČR, ukázky, rozlišování, ohrožené megatypy.8. Současné změny evropské krajiny, rurální versus urbánní kultur, moderní vymezení venkova9. Síly formující krajiny v ČR, historický přehled, mýty o krajině minulosti, smysl ekologické stability krajiny10. Jak ekonomicky ocenit krajinu?11. Plánování a projekce rozvoje krajiny v kontextu regIonálního a strategického rozvoje ČR a regionů.12. Cíle, výstupy krajinného plánování, dimenze a parametry venkovského prostoru v zemích EU se specifikací na ČR.13. Metodické principy zpracování krajinného plánu jeho struktura a náležitosti (textová část, analytická a hodnotící část, návrhová část a část tabulková).14. Postup zpracování krajinného plánu, věcné a časové etapy, jejich náplň a postup zpracování na lokální (základní) úrovni zpracování - katastrální území obce, mikroregionu.Cvičení:1. Ukázka kontrastu organicky rostlé město, plánovaná výstavba - exkurze na Českokrumlovsko.2.Ocenění krajiny v místě použitím CVM a WTP metody - Novohradsko.3. Dynamické změny krajiny - Cetviny.4. Pro zájemce - anglicky - landscape changes - český ráj, 3 denní kurs - 4-6 května společně s americkými a evropskými studenty.Cvičení navazují na téma přednášek.Cvičení k projektu - konzultace a zadáníStudenti obdrží poslední verzi metodického postupu pro hodnocení krajinného rázu a na jimi zvoleném územní si připraví jeho implementaci.1. blok-výpočet ekologické stability území,-nákres a popis kostry ekologické stability.2. blok- hodnocení primární, sekundární a terciérní struktury krajiny,- zpracování námětů a doporučení na další rozvoj venkovského prostoru ve zvoleném území.

Získané způsobilosti

Student si osvojí části krajinného plánu a praktické dovednosti - krajinná struktura a potenciál, systém ekologické stability, výpočty koeficientu ekologické stability, chápání krajiny jako kromě biologické také jako kulturní konstrukce, dynamika vývoje krajiny pod antropogenním tlakem, a to vše při respektování ochrany a tvorby krajiny, chápané jako součást biologicko-kulturního dědictví.

Literatura

Culek,M. (ed.). Biogeografické členění České republiky. Enigma, Praha., 1996. Buček, A., Lacina, J. Geobiocenologie II. Brno, 2002. Schama, S.:. Krajina a paměť. Praha, 2007. Cílek, V. Krajiny vnitřní a vnější. Dokořán, Praha, 2005. BOWERS, J., HOPKINSON, P. Landscape Evaluation, Cost-benefit Analysis and Sustainability. In: Landscape Researc. Economic Valuation of Landscape, 1994. Pearce, D. W. a kol.:. Macmillanův slovník moderní ekonomie. Victoria Publishing, Praha 1994. STRIBRAL, Karel. Proč je příroda krásná. Praha: Dokořán, 2005. ISBN 80-7363-008-7.MIKŠÍČEK, P. Sudetská pouť aneb Waldgang. Dokořán, Praha, 2005. ISBN 80-7363-009-5.LAPKA, M. Úvod do sociologie krajiny. Nakladatelství Karolinum, Praha, 2008. ISBN 978-80-246-1595-0.Cudlínová, E., Lapka, M. Krajina optikou ekonomie. 2002. Machar, I. a kol. Krajinná ekologie. Praha Academia - vybrané kapitoly, 1993. Forman, R.T., Godron, M. Krajinná ekologie. Nakladatelství Academia, Praha, 583 s. Academia, Praha, 1993. Low, J., Míchal, I. Krajinný ráz. Lesnická práce, Kostelec/Č.Lesy, 2003. Librová, H.:. Pestří a zelení. Brno, Veronica, 1994. Maier, K. a kol. Udržitelný rozvoj území. Praha, Grada publishing., 2012. CUDLÍNOVÁ, E., LAPKA, M. Úvod do krajinné ekologie pro rozvoj venkova. Ekonomická fakulta JU, České Budějovice, 2008. ISBN 978-807394-077-5.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Aktivní prezentace seminárních prací v při jednotlivých cvičeníPožadavky ke zkoušce: Písemný test a ústní zkouška.

Garant

PhDr. Miloslav Lapka, CSc.

Vyučující

PhDr. Miloslav Lapka, CSc.PhDr. Jan Vávra, Ph.D.PhDr. Miloslav Lapka, CSc.