Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj venkova a multi-level governance (KRM / RVMG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRM / RVMG - Rozvoj venkova a multi-level governance, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky: Předmět je zaměřen na problmatiku rozhodování (governance) v kontextu rozvoje obcí a regionů, se specifickým zaměřením na oblasti venkova. Uplatňuje se princip multi-level governance, specifická pozornost je věnována rozvojovým programům a finančním nástrojům. Budou řešena i témata související s problematikou financování obcí, rozpočtovým určením daní, majetku státu, krajů a obcí a dále programováním sociálně ekonomického rozvoje územní samosprávy.Obsahovou náplň předmětu tvoří:1. Aktuální témata multi-level governance - úvod do problematiky (nové trendy from government to governance, aktuální vývoj v EU, systém správy v dimenzi prostoru)2. Teoretické přístupy (klasifikace pojmů, typologie přístupů, participace, smart administration)3. Možnosti uplatnění multi-level governance v systému veřejných rozpočtů (finanční zdroje státu, majetek státu, krajů a obcí, finanční zdroje krajů)4. Možnosti uplatnění multi-level governance při financování obcí v ČR (specifika financování venkovských obcí, empirické analýzy fiskální pozice obcí, programování sociálně ekonomického rozvoje územní samosprávy)5. Možnosti uplatnění multi-level governance při strategickém a komunitním plánování (strategické plánování na regionální a místní úrovni, vliv politických stran, výhody a rizika užití metody komunitního plánování pro rozvoj obce)6. Rozvojová a regionální politika - výzva pro multi-level governancePřeshraniční spolupráce - nový model regionální governanceCvičení: Cvičení navazují na téma přednášek

Literatura

JÍLKOVÁ, J., SLAVÍKOVÁ, L. Ekonomie životního prostředí na rozcestí. Politická ekonomie. POLITICKÉ EKONOMIE, 2009. KLUVÁNKOVÁ-ORAVSKÁ, T. From Government to Governance? New Governance for Water and Biodiversity in an Enlarged Europe. Alfa Publishing, 2010. ISBN 978-80-87197-28-8.OSTROM, E. Governing the Commons - The Evolution of Institutions for Collective Action. The Cambridge University Press, 2006. ISBN 978-0-521-40599-7.KOTÍKOVÁ, E. Ochrana životního prostředí v ekonomické teorii. Politická ekonomie. POLITICKÁ EKONOMIE, 2006. OSTROM, E. Revisiting the Commons. Local Lessons, Global Challenges. Global Challenges. Science, 1999. YOUNG, O. R. The Institutional Dimensions of Environmental Change - Fit, Interplay and Scale. The MIT Press. Cambridge, 2002. ISBN : 0-262-74024-9.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zápočet je podmíněn úspěšným vypracováním semestrálního projektu na zadané téma nebo zadaných úkolů v e-learningovém systému.Požadavky ke zkoušce: Zkouška je písemná a ústní.

Vyučující

doc. Ing. Martin Pělucha, Ph.D.doc. Ing. Martin Pělucha, Ph.D.