Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní plánování (KRM / UPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRM / UPL - Územní plánování, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie územního plánování, pojmy a základní legislativa;2. Cíle územního plánování, limity a regulativy, prostorové uspořádání staveb;3. Orgány územního plánovaní, členění a uspořádání prostoru;4. Funkční členění území, problematika brownfieldů;5. Nástroje územního plánování - obsah a pořízení územně plánovacích podkladů (územně analytické podklady, územní studie);6. Politika územního rozvoje - pořízení, obsah; Zásady územního rozvoje - obsah a pořízení;7. Územně plánovací dokumentace - územní plán a regulační plány - pořízení a obsah;8. Územní rozhodnutí - druhy, podmínky a pořízení; Územní souhlas - podmínky pořízení; Územní opatření;9. Možnosti výstavby jednotlivých typů objektů; Suburbanizace - vymezení pojmů, možnosti řešení;10. Regenerace měst - vymezení problematických oblastí, možnosti řešení;11. Zákon o vyvlastnění - upřesnění pojmů, podmínky vyvlastnění, práva a povinnosti, náhrady;12. Územní plánování v Evropské unii; mezinárodní úmluvy;13. Evropské město kultury a Program obnovy venkova a soutěž Vesnice roku;14. Součinnost územního plánování s pozemkovými úpravami - možnosti propojení, řešení jednotlivých problematik v rámci územních plánů a projektů komplexních pozemkových úprav.Cvičení:Cvičení z předmětu Územní plánování tématicky navazují na témata jednotlivých přednášek.

Literatura

MAIER, K., VOREL, J. a kol. Územní plánování a udržitelný rozvoj. ABF - nakladatelství ARCH, Praha, 2008. ISBN 978-80-86905-47-1.Vyhlášky č. 498 - č. 503, 526/2006 Sb. Stavební zákon. Zákon č. 183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu. Zákon o vyvlastnění. Zákon 184/2006 Sb. O odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zpracování seminárních prací na dané téma, splněno 80% docházky na cvičení.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce student prokáže základní znalosti principů územního plánování.

Garant

prof. Ing. Jan Váchal, CSc.

Vyučující

Ing. Petra Pártlová, Ph.D.prof. Ing. Jan Váchal, CSc.Ing. Petra Pártlová, Ph.D.