Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ Finanční instituce a finanční trhy (KUF / BZFIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / BZFIT - SZZ Finanční instituce a finanční trhy, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Finanční systém, jeho struktura a funkce. Finanční aktiva.2. Typy financování. Finanční zprostředkování a jeho význam pro ekonomiku.3. Peníze, jejich definice, tvorba, oběh. Peněžní agregáty.4. Teorie úrokových sazeb. Fisherovy vztahy. Výnosové křivky.5. Mezinárodní finanční trh, vazba na platební bilanci země. Finanční instituce.6. Soukromé a veřejné finanční instituce. Role státu v rámci finančního systému.7. Bankovní systém. Centrální banka a měnový systém. Obchodní bankovnictví. Pojišťovací instituce.8. Mezinárodní finanční systém, jeho architektura a vývoj. Mezinárodní měnová spolupráce.9. Mezinárodní měnový fond.10. Skupina světové banky. Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj, Mezinárodní finanční korporace, Mezinárodní asociace pro rozvoj, Multilaterální agentura pro investiční záruky a Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů.11. Evropský měnový systém. Evropská měnová integrace. Maastrichtská kritéria konvergence.12. Evropská centrální banka. Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj.13. Finanční trhy v ekonomickém systému, funkce finančních trhů. Typologie finančních trhů, peněžní a kapitálový trh.14. Druhy investic, investiční nástroje, cenné papíry, kritéria investičního rozhodování.15. Charakteristika majetkových cenných papírů. Akcie. Druhy akcií. Riziko a výnos akcie.16. Charakteristika dluhových cenných papírů. Dluhopis. Druhy dluhopisů. Riziko a výnos dluhopisu.17. Fundamentální analýza - globální a odvětvová analýza.18. Fundamentální analýza - firemní analýza. Vnitřní hodnota, modely stanovení vnitřní hodnoty.19. Technická analýza - podstata a principy tech. analýzy. Metody a nástroje tech. analýzy. Dow theory.20. Psychologická analýza - koncepce vysvětlující chování investorů na finančních trzích.21. Burza - klasifikace burz, základní prvky burzovních obchodů.22. Emise cenných papírů. Druhy emise. Průběh emise.23. Teorie efektivních trhů. Behaviorální finance.24. Kolektivní investování. Instituce a cenné papíry kolektivního investování. Typologie fondů.

Získané způsobilosti

Student zná základní pojmy, teoretické principy a metody používané v oblasti finančního systému a finančních trhů. Získané teoretické znalosti je schopen uplatnit v praxi.

Literatura

VESELÁ, J. Investování na kapitálových trzích. Praha: Wolters Kluwer, 2011. MARKOVÁ, J. Mezinárodní měnová spolupráce. Praha: Oeconomica, 2009. REVENDA, Z. Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha: Management Press, 2012. REJNUŠ, O. Peněžní ekonomie (Finační trhy). Brno: CERM, 2010.

Požadavky

Student musí prokázat znalost uceleného přehledu, pojmů a principů z oblasti finančního systému, finančních institucí a finančních trhů, musí být schopen reagovat na konkrétní dotazy a základní teoretické poznatky aplikovat na příkladech z praxe.