Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cenné papíry (KUF / CP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / CP - Cenné papíry, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Typologie investic, riziko výnos investice2. Cenný papír, základní druhy cenných papírů, právní úprava cenných papírů v České republice,emise a evidence cenných papírů.3. Peněžní trh, cenné papíry peněžního trhu4. Cenné papíry peněžního trhu - směnka5. Cenné papíry peněžního trhu - šek6. Kapitálový trh, cenné papíry kapitálového trhu7. Dluhové cenné papíry kapitálového trhu, dluhopisy8. Analýza dluhopisu, vnitřní hodnota a výnos dluhopisu9. Riziko dluhopisu, durace, konvexita, imunizace, rating dluhopisu10. Majetkové cenné papíry kapitálového trhu, akcie11. Analýza akcie, vnitřní hodnota a výnos akcie12. Analýza portfolia13. Finanční deriváty, jejich základní charakteristika a členění, kontrakty forward a futures14. Finanční deriváty, kontrakty opce, swapsCvičení:1. Rozdělení cenných papírů, oceňování cenných papírů2. Finanční aritmetika - jednoduché a složené úročení, budoucí a současná hodnota, konvencepočítání dní3. Instrumenty peněžního trhu - cenné papíry kotované na základě výnosu, cenné papíry kotovanéna diskontním základě4. Dluhopisy - vnitřní hodnota dluhopisu, výnosnost dluhopisu5. Riziko dluhopisu, durace, konvexita, imunizace6. Akcie - vnitřní hodnota akcie, předkupní právo na akcii7. Výnosnost akcie a jeho měření8. Riziko akcie a jeho měření9. Analýza portfolia10. Úvod do problematiky finančních derivátů11. Finanční deriváty - forwardy12. Finanční deriváty - futures13. Finanční deriváty - opce14. Finanční deriváty - swaps

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v legislativě upravující cenné papíry v ČR, znají typologii jednotlivých cenných papírů, jejich náležitosti, orientují se v právech a povinnostech, které z cenných papírů vyplývají. Studenti jsou schopni vypočítat výnos a riziko různých finančních instrumentů a stanovit jejich vnitřní hodnotu.

Literatura

Rejnuš, O. (2013). Cenné papíry a burzy (2. vyd.). Praha: Cerm. Veselá, J. (2011). Investování na kapitálových trzích. Praha: ASPI,a.s. Kotásek, J., Pihera, V., Pokorná, J., Vítek. J. (2014). Právo cenných papírů. Praha: C. H. Beck. Jílek, J. (2009). Akciové trhy a investování. Praha: Grada Publishing, a. s. Dvořák, P. (2008). Deriváty. Praha, Oeconomia. Rose P. S. (2009). Money and Capital Markets: The Financial System in an Increasingly Global Economy. Boston, McGraw - Hill Irwin. Rejnuš, O. (2012). Peněžní ekonomie - Finanční trhy. Brno: CERM.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Účast na seminářích (75%) 2 zápočtové testy (70% úspěšnost) Registrace do e-learningového kurzu do 23.10.2015 Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalosti týkající se cenných papírů v oblastech korespondujících s tématy přednášek.

Garant

Ing. Petr Zeman, Ph.D.Ing. Miroslava Žiaková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Zeman, Ph.D.Ing. Miroslava Žiaková, Ph.D.Ing. Petr Zeman, Ph.D.Ing. Miroslava Žiaková, Ph.D.