Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňový systém II (KUF / DS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / DS2 - Daňový systém II, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na Daňový systém I. Jeho cílem je seznámit posluchače se současným daňovým systémem České republiky, s jednotlivými daněmi a dalšími fiskálními nástroji (pojistné, clo, poplatky). Předmět připravuje posluchače na praktické plnění daňových povinností podle jednotlivých daňových subjektů a jednotlivých daní. Při cvičeních seznámí posluchače se zpracováním základních daňových dokumentů, zejména daňových přiznání. Současně informuje o předpokládaném vývoji daňového systému ČR v následujícím období.1. Daňový systém České republiky, jeho vznik a struktura.2. Clo. Daň z přidané hodnoty v tuzemsku.3. Daň z přidané hodnoty při mezinárodním plnění.4. Selektivní spotřební daně (daň z minerálních olejů, daň z piva, daň z vína a meziproduktů, daň z lihu, daň z tabákových výrobků). Ekologické daně.5. Daň z příjmů fyzických osob.6. Zdanění mezd.7. Daň z příjmů právnických osob.8. Pojistné na sociální zabezpečení (nemocenské pojištění, důchodové pojištění, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti). Všeobecné zdravotní pojištění.9. Daň z nemovitých věcí.10.Daň silniční. Daň z nabytí nemovitých věcí. Fiskální poplatky. Parafiskální odvody.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí základním principům jednotlivých daní a dalších fiskálních nástrojů v České republike a jsou schopni reagovat na běžné situace z hlediska daňového subjektu, zejm. spočítat základ daně a daň a podat daňové přiznání, hlášení či vyúčtování.

Literatura

Vančurová, A., Láchová, L., Vítková, J. Daňový systém ČR 2012. VOX, kap. 4.-8. 2012. ISBN 978-8087480-05-2.kon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění k 1. 1. 2014. Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění k 1. 1. 2014. Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění k 1. 1. 2014. Prudký P., Lošťák M. ak vyplnit daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Anag, 2014. Kterékoliv komentáře k příslušným daňovým zákonům ve znění pro daný kalendářní rok.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Celková úspěšnost alespoň 12 bodů z 20 možných ze dvou zápočtových testů spočívajících ve vyplnění daňového přiznání. (každý test o 10 bodech).Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží znalost látky z předmětu Daňový systém I. a Daňový systém II. Student zodpovídá dvě otázky, jednu z DS I. a jednu z DS II..

Garant

Ing. Jarmila RYBOVÁ

Vyučující

Ing. Jarmila RYBOVÁIng. Václav BoněkIng. Jarmila RYBOVÁ